Od 6. do 11. novembra u Nikšiću 19. Međunarodni festival glumca

Festivala počinje 6. novembra u 20 časova kada će u Nikšićkom pozorištu, uz svečano otvaranje, biti dodijeljena nagrada “Veljko Mandić”, koja se dodjeljuje bijenalno za izuzetan doprinos pozorišnoj umjetnosti

3800 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Stajkovac, selektorka Međunarodnog festivala glumaca, Foto: Nikšićko pozorište
Jelena Stajkovac, selektorka Međunarodnog festivala glumaca, Foto: Nikšićko pozorište

Novembar je u Nikšiću rezervisan za pozorišnu svetkovinu Međunarodni festival glumca koji će ove godine, 19. put, biti održan od 6. do 11. novembra. Pozorišna svečanost po kojoj je grad pod Trebjesom prepoznatljiv, jer je jedan od rijetkih, ako ne i jedini, koji je posvećen glumcu, i ove godine ugostiće glumačke ekipe iz regiona koje će pokazati zbog čega su „daske koje život znače“ toliko primamljive i publici, ali i onima koji na njima igraju.

Ovogodišnji slogan festivala je „Tako je (ako vam se tako čini)“, a selektorka je i ove godine glumica i producentkinja Jelena Stajkovac, koja se potrudila da odabere predstave izuzetnog kvaliteta, među kojima ima i nagrađivanih.

„Prihvativši tvrdnju da je pozorište i zbilja i uobrazilja uvjerena da ta misao sadrži samu suštinu teatarske umjetnosti, mislim da je najcjelishodnije i prirodno da se sa pozornice obrate glumci i reditelj svojom predstavom. Kako će publika pet dana uživati u pravoj teatarskoj svetkovini, podjeliću sa vama misli velikana našeg teatra, jer festivali i jesu mjesto da ih se sjetimo i izrazimo im zahvalnost“, stoji u obrazloženju selektorke Festivala

Prisjetimo se Branislava Nušića i jedne od mnogobrojnih njegovih misli o teatru:

„U našoj sredini gdje je tako nagao i vrtoglav skok od opanaka do fraka i tako kratka distanca od varjače do javne govornice na koju se penju ženski tribuni – komedija ne može uvijek izbjeći tragičnu stranu smiješnoga, kao ni komičnu stranu tragičnoga. Nije to tako paradoksalna tvrdnja ako se reče: da se tragedija jače ispoljava u okviru smiješnoga, onako kao što je mrka fotografija plastičnija u svijetlom – ramu...“

„Na ovogodišnjem Festivalu selekcija je usmjerena na predstave koje se bave: krhkostima života lišenog ljubavi i smisla, vremenom koje tlači, žrtvama sopstvenih pogrešnih uvjerenja, odnosima unutar porodice tokom političkih turbulencija, ličnim preispitivanjima, ženskim sudbinama, besmislom i ispraznostima. Izbor predstava u ovogodišnjoj selekciji je omaž životu i vremenu u kom smo se zadesili, koje se više nego ikad 'ruga razumu' s ciljem da skrene pažnju na manipulaciju istinom i na mnogostrukost perspektiva. Stoga sam ovogodišnji Festival naslovila imenom čuvenog Pirandelovog komada, Tako je (ako vam se tako čini). Da li apsolutna istina postoji i gdje je granica između samozavaravanja i objektivnosti“, zapisala je Stajkovac.

Festivala počinje 6. novembra u 20 časova kada će u Nikšićkom pozorištu, uz svečano otvaranje, biti dodijeljena nagrada “Veljko Mandić”, koja se dodjeljuje bijenalno za izuzetan doprinos pozorišnoj umjetnosti.

U takmičarskom dijelu festivala učesvovaće pet predstava, a šesta biće izvedena poslednje večeri, 11.novembra, u čast nagrađenih.

Takmičarski dio festivala, u ponedjeljak, 6. novembra, otvara predstava Narodnog pozorišta iz Sarajeva „Ivanov“, po tekstu Antona Pavloviča Čehova, koju je režirao Paolo Mageli. Dan kasnije na scenu će izaći glumci Narodnog pozorišta iz Beograda koji će izvesti predstavu Slobodana Selenića „Očevi i oci“, koju je režirao Veljko Mićunović.

U srijedu, 8. novembra, ne repertoaru je predstava Narodnog pozorišta iz Bitolja „Brod za lutke“ Milene Marković, u režiji Kokana Mladenović. Predstava „Ćelava pjevačica“ tivatskog Centra za kulturu, koju je po tekstu Ežena Joneskog režirao Jagoš Marković, biće izvedena u četvrtak, 9. novembra. Takmičarski dio festivala zatvara predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, „Gospođica“, po tekstu Iva Andrića, koju je režirala Đurđa Tešić.

Nagrade najboljim glumcima 19. izdanja Međunarodnog festivala glumca biće uručene 11. novembra, kada će u čast nagrađenih biti izvedena predstava Kruševačkog pozorišta „Za sada je sve OK“, koju je po tekstu Nataše Rajković režirala Snežana Trišić.

Sve predstave biće izvedene u 20 časova, a dva sata kasnije su u foajeu Nikšićkog pozorišta razgovori o predstavama koje će moderirati redžiser Goran Bulajić.

Organizator Festivala je Nikšićko pozorište uz podršku Ministarstva kulture i Opštine Nikšić.

Bonus video: