Prvo dobro upoznati nacionalnu kulturu, pa onda evropsku i svjetsku

Poruke sa panel diskusije “Crnogorska kulturna diplomatija i nasljeđe” na Cetinju

1636 pregleda 3 komentar(a)
Sa panela, Foto: Fondacija Kreativne žene Crne Gore
Sa panela, Foto: Fondacija Kreativne žene Crne Gore

Moramo prvo dobro upoznati nacionalnu kulturu, pa onda upoznavati evropsku i svjetsku, zaključeno je na panel diskusiji “Crnogorska kulturna diplomatija i nasljeđe”, održanoj u četvrtak, 19. oktobra u multimedijalnoj sali Ministarstva kulture i medija na Cetinju.

Kultura je, kako je objasnila prof. dr Sonja Tomović Šundić, redovna profesorica Fakulteta političkih nauka, nešto što zbližava, nešto što je zajedničko, što je univerzalno i autentično. Istakla je da je, "za države kakva je Crna Gora, relativno mala država", kultura od neprocjenjivog značaja.

"Ona treba da ide i ispred politike i iza politike, jer polje kulture to su vrijednosti koje na neki način omogućavaju i bolje postizanje naših političkih ciljeva i našeg ekonomskog razvitka, a istovremeno nas vezuju s razvijenim svijetom. Osim toga duboko značenje kulturne diplomatije jeste u tome što se kroz nju ustvari postiže brend, ono što bi rekli ovim modernim jezikom, zapravo imidž jednog naroda, njegov identitet", objasnila je Tomović Šundić.

Kritički se osvrnuvši na percepciju kulture u našoj zemlji, akademik CANU-a Aleksandar Čilikov je kazao da "mi u Crnoj Gori uopšte nijesmo svjesni kakvu kulturu imamo".

"Ja koji sam predavao na sedam, osam fakulteta, naši student sa umjetničkih fakulteta pojma nemaju, da ne govorimo o široj javnosti, o bogatstvu kulturne baštine koju Crna Gora ima, pa se sad pitam kako mi da plasiramo nešto. Da li je možda bolje da prvo edukujemo naše stanovništvo pa da onda kasnije se bavimo nekim ozbiljnim projektima, nastupima prema inostranoj sredini", kazao je Čilikov.

Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Dejan Vuković dao je definiciju diplomatije koja je, kako je istakao, njemu najprijemčivija u ovom trenutku.

"Diplomatija je na jednom stupnju rutina, na drugom tehnika, a na trećem, najvišem stupnju, umjetnost. Saradnja u oblasti kulture, odnosno prezentacije kulturne baštine Crne Gore i crnogorske kulture i multikulture je vrlo izazovna ali takođe može biti i vrlo lepršava i romantična, zato jer Crna Gora ima jednu raskošnu riznicu", kazao je Vuković.

Prisutnima se na otvaranju putem video poruke obratio ambasador Crne Gore u Parizu Ivan Ivanišević, koji je istakao da aktivnim uključivanjem kulturne diplomatije u našu spoljnopolitičku strategiju, Crna Gora ima priliku da ojača svoj glas i uspostavi uticajnu poziciju u međunarodnoj zajednici.

Moderatorka panela je bila magistarka političkih nauka Andrea Popović.

Kako su naveli iz Fondacije Kreativne žene Crne Gore, kulturno nasljeđe svake zemlje predstavlja temelj njenog identiteta, oslonac za razvoj njene savremene kulture i utiče na pozicioniranje zemlje u regionalnim, evropskim i svjetskim okvirima.

Panel diskusija realizovana je okviru projekta „Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije“, finansiranog od strane Evropske Unije kroz ReLOaD program, koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa Prijestonicom Cetinje.

Bonus video: