Pregovori o pozicijama moći, sramu i ljubavi

Izložba Marine Marković u Podgorici biće otvorena u subotu, a umjetnica će na otvaranju izvesti i performans, sve u prostoru Bojaturs hotela

3723 pregleda 67 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Izložba “Nestabilno meso” umjetnice Marine Marković iz Beograda biće otvorena u subotu, 28. oktobra u Podgorici, u tri različita prostora Bojaturs hotela, u 20 časova. Umjetnica čiji radovi problematizuju ženske pozicije unutar kompleksnih odnosa i aranžmana ličnog i političkog, na otvaranju izložbe izvešće i performans.

Postavka, čije su kustoskinje Mia David, Jelena Janković i Ivana Ivković biće predstavljena na tri nivoa, i to: u novom galerijskom dijelu (-1 nivo), u Kulturnom centru 201 Engaging space, kao i u sobi 302 koju će umjetnica transformisati u ambijentalnu instalaciju. To je najavljeno iz Nove galerije vizuelnih umjetnosti (NGVU) koja ovom prilikom proširuje svoje djelovanje i na teritoriju Crne Gore, navodi se u saopštenju.

Rad 'Guilt'
Rad "Guilt"foto: Privatna ahriva

“Pored retrospektivnog prikaza prošlih radova Marine Marković i intimističke intervencije u pomenutoj sobi, umjetnica će na otvaranju izložbe izvesti performans pred publikom i prikazati dva recentna video-rada nastala u okviru rezidencijalnog programa u Podgorici”, najavljuju organizatori i sumiraju izložbu:

“’Nestabilno meso’ nas uvodi na kompleksnu teritoriju pregovora o pozicijama moći, sramu i ljubavi koje umjetnica aktivno sprovodi kako u svom radu tako i na sopstvenoj koži kao mjestu susreta i razilaženja”.

Marina Marković je rođena 1983. godine u Beogradu. Diplomirala je 2008. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gdje je trenutno na doktorskim studijama na katedri za nove medije. Redovno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Boravila je na brojnim artist-in-residence programima. Laureatkinja je nagrade Young Visual Artist Award odnosno Dimitrije Basićević Mangelos za 2011 godinu, kao i nagrade Vladimir Veličković za crtež 2021.

Nije tvoje da biraš: Rad Marine Marković
Nije tvoje da biraš: Rad Marine Markovićfoto: Privatna ahriva

“Centralni motiv njenog umjetničkog rada koji se kreće između bavljenja ličnim iskustvima do razmatranja kompleksnih društvenih pitanja postavljenih u odnosu na tijelo žene, jesu tijelo i tjelesne prakse. Iskustvo anoreksije u ranoj mladosti odredilo je pravac njenog umjetničkog djelovanja ka politikama tijela, (de)konstrukciji roda i seksualnosti, ekonomiji želje i važnije - učinilo je vidljivim mrežu odnosa moći u kojima su pitanja prinude i slobodne volje isprepletani do neprepoznatljivosti. Odnos prema tijelu u njenim radovima kretao se od objektivizacije sopstvenog tijela do tretmana tjelesnih rituala i veze između fizioloških/bioloških/psiholoških/političkih iskustava bilo da ona pripadaju njoj neposredno ili posredno”, piše u saopštenju.

Njena osnovna umjetnička strategija je izvođenje različitih aktivnosti koje su unutar društva označene kao ženske, dok mediji variraju od crteža i tattoo arta, šivenja i veza, instalacija do performansa, videa ili većih konceptualnih cjelina.

"Dugogodišnje bavljenje korpo-realnim omogućilo joj je da bliže istraži pojmove zadovoljenja potreba, zadovoljstva i uživanja unutar života žene, kao i njihovu vezu sa pojmovima kontrole, restrikcije, odbijanja, kažnjavanja, otuđivanja ali i (ne)poslušnosti i različitim formama društvene nagrade. Putem složenih odnosa bliskih ali društveno suprotstavljenih koncepata ona diskutuje različite forme javnih i intimnih formi potčinjenosti i dominacije. Kroz cjelokupnu umjetničku praksu Marković razotkriva različite socio-političke mehanizme pritiska odnosno biopolitičkog imperativa koji je nametnut ženama od strane heteropatrijarhata, ukazujući na to koliko su pitanja slobode i prinude za ženu neodvojiva", dodaje se u saopštenju.

'There is no reality besides corporeality'
"There is no reality besides corporeality"foto: Privatna ahriva

Nova galerija vizuelnih umjetnosti ima za cilj predstavljanje, dokumentovanje i promociju savremene vizuelne umjetnosti umjetnica iz regiona. Fokus svake izložbe i programa je pažnja koja se pridaje profesionalnim standardima izložbe i produkcije rada i najvišem nivou umjetničke vrijednosti djela. Oni dodaju da, iako prvenstveno posvećena umjetnicama, galerija daje vidljivost i umjetničkim djelima muških umjetnika.

Bonus video: