Poezija strasti i ljubavi

Pjesnikinja iz Nikšića Violeta Pavić objavila dopunjeno izdanje zbirke "Snovi bez stida"

34602 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Nakon 25 godina pauze nikšićka pjesnikinja Violeta Pavić odlučila je da objavi dopunjeno izdanje zbirke poezije “Snovi bez stida”, knjige koja je izašla 1997. godine. Zbirku je objavila Književna zajednica “Vladimir Mijušković” iz Nikšića čiji je Pavićeva član, dok je recenziju napisala pjesnikinja Gordana Sarić.

“Njeno poetsko opredjeljenje i tema svih pjesama je upravo bezuslovna ljubav. Pjesme joj odišu strašću, željom, nadom, slutnjom i čekanjem susreta sa pravom osobom. U njenoj poeziji cvjetaju nedodiri i čežnje, a stihovi miluju dušu čitaoca i griju je toplinom i ljepotom”, zapisala je Sarić i istakla da je Pavićeva prava predstavnica romantizma “koja je u stihove utkala beskrajnu ljubav i riječi nježnosti i strasnih osjećanja”.

foto: Privatna arhiva

Prema riječima recenzetkinje, zbirka “Snovi bez stida” je “najljubavnija i najstrasnija knjiga” koju je pročitala, koja zrači “toplinom sunca i romantikom mjesečine u kojoj sve vrije od žudnje i želje”.

“Violeta piše biser pjesme, kratke i sažete, koje govore plamom strasti i griju srca čitalaca. Pretvorena u čekanju čarobnih riječi i susreta na obronku nade, niže stihove vatrene i strasne koji očaravaju. Sve je u njima plamena žudnja”, zapisala je Sarić.

Pjesnikinja, koja je po zanimanju profesorica razredne nastave, stihovima poručuje:

"Osmijehom me zagrli. Poljupcima okiti. Beskrajno voli".

Objavila je i zbirku "S pjesmom u nebesa", a osim poezije, oprobala se i u novinarstvu i pisala je za više dnevnih novina.

Poezija joj je objavljivana u više časopisa i antologija, a pojedine pjesme su prevedene na engleski jezik.

Bonus video: