Poruka za buduću ministarku kulture i medija: Potreban je plan, a ne improvizacija

Okupljeni oko inicijative “Kultura nije plijen” traže od buduće ministarke kulture i medija Tamare Vujović, da javnosti dostavi strateški plan kulturnog razvoja i zaštite kulturne baštine Crne Gore, i to do 31. oktobra za kada je najavljen protest Predsjednik Slobodnog sindikata kulture, glumac Vukan Pejović, za “Vijesti” kaže da ne zna hoće li se Vujović odazvati dijalogu koji je sama inicirala, a oni prihvatili

3083 pregleda 7 komentar(a)
Sa jednog od protesta umjetnika, Foto: Boris Pejović
Sa jednog od protesta umjetnika, Foto: Boris Pejović

Bilo bi ispravno da svi budući ministri, ali i rukovodioci institucija kulture, imaju svoju viziju i svoj plan razvoja, a najbolje bi bilo da se realizuju javni konkursi na osnovu kojih bi relevantne komisije pratile kandidate koji bi se sa svojim strategijama prijavljivali za važna mjesta. Onda bismo jasno imali i neke smjernice i kriterijume prilikom izbora.

To u razgovoru za Vijesti kaže predsjednik Slobodnog sindikata kulture, glumac Vukan Pejović. On naglašava da bi tako bilo veće povjerenje struke i javnosti u izbore čelnika. To je rekao povodom najavljenog izbora doktorke fizijatrije iz Demokratske Crne Gore Tamare Vujović, na mjesto ministarke kulture i medija u 44. Vladi Crne Gore.

“Kakav je to princip da je za svako radno mjesto neophodno da prođete konkurs i zahtjeve, a za direktora ili ministra kulture ne? Za to se valjda rađate, sve ostalo se može postići”, komentariše on.

Pejović
Pejovićfoto: Jelena Kontić

Pejović je jedan od pokretača inicijative “Kultura nije plijen” koja je okupila strukovna udruženja i pojedince koji već nekoliko dana izražavaju nezadovoljstvo povodom najavljenog imenovanja Vujović, problematizujući njenu struku i profesionalne reference za koje tvrde da nijesu adekvatne za liderku u Ministarstvu kulture i medija i traže depolitizaciju ovog resora.

Oni su juče pozvali najavljenu ministarku Vujović da javnosti dostavi strateški plan kulturnog razvoja i zaštite kulturne baštine Crne Gore. Rok za to je 31. oktobar za kada su najavili protest “Kultura nije plijen” ispred Skupštine Crne Gore, a kojim se protive njenom izboru na poziciju ministarke kulture i medija u 44. Vladi Crne Gore.

“Ovog puta želimo da taj plan ima jasno definisanu viziju, ciljeve, zadatke koje ćemo ostvariti u naredne četiri godine, a da ne bi bio politički program i mrtvo slovo na papiru, predlažemo da javnosti predstavite detaljan akcioni plan sa jasno definisanim aktivnostima, projektima i realnim vremenskim okvirom realizacije. Ukoliko predstavite ovakav dokument javnosti, samim tim i nama, spremni smo da uložimo svo svoje znanje i stručnost da vam pomognemo u realizaciji istog. Takođe, ovaj zahtjev shvatite kao prvi primjer naše konkretne pomoći”, poručili su potpisnici saopštenja.

Pejović za “Vijesti” kaže da bi tako “vjerovali da se ne ulazi u improvizacije, što djeluje da je sada slučaj i što je neozbiljno”. Na pitanje kakvu i koliku usklađenost zahtijevanog dokumenta očekuje, s obzirom na to da je nedavno usvojen Nacionalni program za razvoj kulture 2023-2027, Pejović kaže:

“Bilo bi razočaravajuće i neozbiljno da nam se ponudi program koji je već usvojen, bio on dobar ili ne, a koji nije djelo gospođe Vujović. Ne bi nas zadovoljio takav plan i program. Ne znam hoće li ga dostaviti, ne znam ni da li će se odazvati tom dijalogu koji je sama inicirala, a koji smo mi prihvatili. Ne znam ni hoće li imati taj plan”, kaže on.

Vujović je ranije kazala da je spremna za dijalog, učenje i saradnju sa stvaraocima i radnicima u kulturi.

“To se podrazumijeva i to je obaveza svakog ministra - da vodi dijalog sa svima”, kaže Pejović. No, on je skeptičan i prema tome.

“Svi su spremni za dijalog i svi žele da mire ovaj narod koji silno vole, i tako je sve dok ne sjednu u fotelje, a onda kada im neka reakcija građana nije po volji, krenu pitanja tipa ‘Đe ste bili 30 godina?’. To je još jedan karakterističan momenat u našem društvu. Znači li to onda da se samo vlast i partije na vlasti mijenjaju, a da princip i način vladavine ostaju isti?”, pita (se) Pejović i navodi.

“Ono što je meni zanimljivo jeste i kada i kako dolazi do prekretnice u životu i karijeri nakon što završite tako jak fakultet kao što je medicinski i kada imate toliko iskustva u medicini? Zar nije logičan slijed događaja da imate funkciju u svojoj struci? Zašto se gospođa Vujović bavi umjetnošću i kulturom ako nema nikakve reference za to? A stvarno ne bih da govorim o referencama tipa ‘savjetnica za kulturu predsjednika Opštine Herceg Novi’, jer je upitno i kako je to postala, sa kojim referencama, biografijom i koji su rezultati? Je li rezultat koncert Svetlane Cece Ražnatović za Praznik mimoze, praznik grada, uprkos protivljenju jednog broja stanovnika? Je li to relevantno?”, nastavlja glumac i konstatuje da je time potencijalna ministarka pokazala da nije spremna za dijalog.

Kultura nije plijen
foto: Promo

Vujović je Vijestima prvobitno rekla i da ne bi prihvatila ministarsko mjesto da ne misli da može doprinijeti kulturno-umjetničkoj sceni Crne Gore, a svjesna je i teških uslova u kojima stvaraoci rade, ali i sveukupnih okolnosti.

“Svi znamo da je jako složena trenutna situacija u kulturi. Mnogo je izazova sa kojima se suočavaju umjetnici i radnici u kulturi. Sigurno je da su veće šanse da će neko iz struke napraviti makar neki pomak i učiniti nešto boljim nego što je bilo do sada. Potreban je, dakle, neko ko je upoznat sa sviime, ko zna koji su problemi struke, institucija, stvaralaca, neko ko ima viziju ili plan. Treba da vidimo na koji način ona planira da se suoči i riješi trenutne probleme u kulturi, ali i koji je put za dalje kada je u pitanju kultura u Crnoj Gori”, kaže Pejović.

On dodaje da je bunt okupljenih nije usmjeren protiv Vujović lično.

“Mi je ne kvalifikujemo po vrlinama i osobenosti, već po kvalifikacijama i mogućnostima da donese neke promjene u kulturi. Sa toliko malo iskustva i sa takvim rezultatima iz tog malog iskustva, pa i načina na koji je došla do toga, sve je upitno. Ja bih najviše od svega volio da mi griješimo, pa da se desi neko revolucionarno rješenje i plan koji će nam donijeti prosperitet i renesansu kulture u Crnoj Gori, ali iskreno mislim da su sa gospođom Vujović male šanse za to”, kaže Pejović i nudi rješenje:

“Mislim da bi kultura u Crnoj Gori trebalo da bude resor koji uživa neku vrstu autonomije i koji ne pripada vlasti koja je ionako uvijek bira posljednju među svim resorima i ne želi je, već je koriste da bi namirili dugove. Ako već insistiraju na eksperimentu, neka probaju taj. Bili bi prvi, i makar jednom u životu, originalni”, poručuje predsjednik Slobodnog sindikata kulture.

Bonus video: