Ekonomija (ne) određuje moral

Dugoočekivanom premijerom predstave “Posjeta” Crnogorsko narodno pozorište proslaviće sjutra 70 godina postojanja

2184 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Krsto Vulović
Sa konferencije za medije, Foto: Krsto Vulović

Jubilarnih 70 godina Crnogorskog narodnog pozorišta biće obilježeno sjutra, na Dan CNP-a 1. novembar. Na tradicionalnoj ceremoniji koja će u podne biti upriličena tim povodom, biće uručene godišnje nagrade i priznanja članovima kolektiva i saradnicima nacionalnog teatra za visoke umjetničke rezultate i najbolje rezultate postignute u svim segmentima produkcije.

Pored toga, pravi pozorišni doživljaj po kojem će jubilej ostati upamćen, biće upriličen istog dana, u 20 časova, kada će na velikoj sceni, nakon protokolarnog dijela, biti premijerno izvedena predstava “Posjeta” koju je, po motivima drame “Posjeta stare dame” Fridriha Direnmata, na scenu postavio, a onda i obnovio eminentni evropski reditelj Aleksandar Morfov.

Umjetnička direktorica Vesna Vujošević Labović na jučerašnjoj konferenciji za medije ponosno je kazala da su uspjeli da prirede obnovu velike predstave koja je prvobitno planirana za sezonu 2020. godine, ali usljed pandemije korona virusa i tada aktuelnih mjera nije dovedena do samog kraja.

Vujošević Labović
Vujošević Labovićfoto: Krsto Vulović

“Vjerujem da je u pitanju istinski pozorišni događaj i doživljaj kojim obilježavamo jubilej, a sada već možemo potvrditi i temu ove pozorišne sezone koja je ‘Živim(o) pozorište’. Morfov se tako vješto naslonio na svijet Direnmata koji je iskrivljen u grotesku i na taj način priča priču koja je izvan vremena sa aktuelnim problemima koji potresaju sve nas. Ispituje sve vrline i slabosti jednog običnog čovjeka. Takođe, postavlja odnos grupe i pojedinca, a u samom središtu je tema ‘moć novca’”, rekla je ona.

Dramaturg Stefan Bošković rekao je da je važno istaći da se obnova, u punom obimu, desila zahvaljujući mladoj crnogorskoj rediteljki Dušanki Beladi, njenoj snazi, upornosti i pameti, a koja je bila asistentkinja reditelja... Bošković je kazao i da je za njega ovo bilo veliko i značajno iskustvo, a osvrnuo se i na proces koji je za njima.

“Uvijek nađem jedno glavno pitanje koje izlazi iz teksta i predstave koju radimo, a koje se kasnije razlaže kroz likove i cijelu ideju kojom se bavimo. U ovom slučaju to je pitanje kupovanje pravde, što je jedna vrlo uznemirujuća ideja... U srži, ova predstava se bavi ozbiljnim istraživanjem mračne strane čovječanstva i uvjerenjem da ekonomija određuje moral. Nema više krivih, nema ni odgovornih i to je osnovna linija i atmosfera ovog komada”, rekao je on.

Bošković i Božović
Bošković i Božovićfoto: Krsto Vulović

Glavne uloge povjerene su prvacima Crnogorskog narodnog pozorišta, Varji Đukić i Mirku Vlahoviću, a pored njih uloge tumače i: Slobodan Marunović, Aleksandar Radulović, Slavko Kalezić, Nikola Perišić, Jadranka Mamić, Sejfo Seferović, Jelena Nenezić, Julija Milačić Petrović Njegoš, Jovan Dabović, Stevan Radusinović, Sanja Vujisić, Jelena Šestović, Radmila Božović. U predstavi igraju i studenti glume Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, u klasi vanr. prof. Dubravke Drakić i to: Matija Memedović, Anđela Marunović, Jovana Brnović, Itana Dragojević, Mina Mićović, Miloš Kašćelan i Milo Perović.

Đukić je konstatovala da je ovo njena prva premijera u CNP-u nakon šest godina, te da je predstava postavljena na inicijativu tadašnjeg direktora Željka Sošića, “u najtežim uslovima, tokom korone”. Ona je rekla da su predstavu i tada “doveli do kraja, samo što nije izvedena pred publikom”. Govorila je i o tome šta publika može da očekuje od “Posjete”.

“Isplivava priča o tome kako se za novac može kupiti sve. Isplivava, ali i ostaje u sjenci, amoral koji je konstanta. Pitanje je i u kojoj mjeri društvo ima svijest o svojim iskušenjima, trajanju i dugovječnosti i koliko (ne) podliježe tim iskušenjima. Pitanje je koliko jedno društvo ima savjesti, pojedinačno i zajedno, da reaguje na sva iskušenja koja se pojavljuju, što su univerzalna pitanja”, kazala je Đukić i dodala da se raduje što će jubilej CNP-a, u kojem radi od 1985. godine, biti proslavljen ovom predstavom.

Đukić
Đukićfoto: Krsto Vulović

Milačić Petrović Njegoš podsjetila je da nije bila u prvobitnoj postavci, već da se pridružila ansamblu tokom obnove. Sa tog aspekta je konstatovala da je u pitanju gabaritna, zahtjevna i matematički precizna predstava koja čvrsto i tačno stoji i nakon tri godine pauze. To je dokaz rediteljevog umijeća, kazala je, ali i njenih kolega iz prve postave.

“Nadam se da će publika nakon igranja izaći i promisliti o tom pitanju da li je moguće sve kupiti”, dodala je glumica.

Asistent na scenskog pokretu, sa Nadom Vukčević, je Slavko Kalezić koji u predstavi i igra.

“Neću govoriti o ovoj predstavi, jer mislim da je treba odgledati, doživjeti i tek onda razgovarati. Zahvalan sam Aleksandru što sam dobio ulogu u kojoj sam mogao da pokažem, iz moje perspektive, neka nova glumačka sredstva i prilagođenja, što je veoma značajno za moj glumački razvoj”, rekao je Kalezić.

Predstava Posjeta
foto: Promo

U susret Danu CNP-a on se prisjetio da je prije oko 20 godina stajao ispred zgrade pozorišta i pitao se hoće li ikada u njemu zaigrati. Danas je, naglasio je, ponosan na činjenicu da slavi 15 godina stalnog radnog angažmana u CNP-u, a samo pozorište 70 godina postojanja, ali i da u ovoj predstavi ključne svoje scene igra sa prvacima teatra - Mirkom Vlahovićem i Varjom Đukić, zbog kojih je i zavolio pozorište.

Ostatak autorskog tima čine i: scenograf i kostimograf Nikola Toromonov, instruktorka pjevanja Nina Perović, asistentkinja scenografa Ivanka Vana Prelević, asistentkinje kostimografa Lina Leković i Gordana Bulatović, lektorka Jelena Šušanj, asistentkinja reditelja i saradnica na adaptaciji Dušanka Belada, a izvršna producentkinja na zahtjevnom projektu je iskusna Nela Otašević. Repriza predstave je drugog novembra.

Igraju za publiku i kolege koji više nijesu među njima

Glumica Radmila Božović nije govorila o predstavi i svojoj ulozi, već se osvrnula na one koji su postavili temelje Crnogoroskom narodnom pozorištu, razvijali ga i doprinosili mu. Aktuelni glumački ansambl, pa i repertoar, samo je jedan “umjetnički zarez u nizu godina i nevjerovatnih rola u stvaralaštvu naših kolega koji više nisu sa nama”, rekla je ona.

“Smatram da je pošteno i neophodno spomenuti ih i danas, jer sam sigurna da ne bismo bili ovdje gdje jesmo da nijesu postojale njihove fenomenalne predstave koje su s radošću igrali u ovoj pozorišnoj zgradi. Prije svega, želim da spomenem Dragicu Tomas i Petra Tomasa. Tu su Drago Malović, Boro Begović, Gojko Burzanović, Jagoš Marković, Brano Vuković, Zef Dedivanović i mnogi drugi, a vjerovatno nas iz nekog nebeskog ćoška, iz nekog bifea, posmatraju i Slobo Milatović i Ljubo Đurković. Mislim da će njihoba dobronamjerna aura biti sa nama i na premijeri ove predstave. Mi ćemo, sigurno, kako za vas - publiku, tako i za njih, odigrati ovu predstavu”, rekla je ona.

Mladi glumci i glumice unijeli svježu energiju u predstavu

Prvak CNP-a, Mirko Vlahović, umjesto da govori o svojoj ulozi, pozvao je sve da dođu i pogledaju predstavu, a onda donesu svoje zaključke i formiraju mišljenja. On je rekao i da je naporan rad za njima, podsjetio je da je Aleksandar Morfov jedan od najznačajnijih evropskih pozorišnih reditelja današnjice koji ima specifičan pristup.

“Želim da pomenem i da se zahvalim mladim kolegama, magistrantima. Njihova mlada, svježa krv bila je infuzija za energiju ove predstave”, kazao je on.

Vlahović
Vlahovićfoto: Krsto Vulović

A u svoje, ali i ime kolega sa FDU koji su u postavci, Jovana Brnović je naglasila da im je ovaj proces po mnogo čemu bio značajan.

“Pored saradnje sa rediteljem kao što je Aleksandar Morfov, mislim da je za sve nas dragocjeno bilo i to što smo dobili priliku da nakon završene Akademije igramo u nacionalnom teatru. Najviše nam je značio rad sa rediteljem, ali i upoznavanje scene, prostora i onoga čime smo se bavili na akademiji, kao i savjeti svih iskusnijih glumaca, sada već kolega, kojima smo zahvalni na lijepom pristupu prema nama koji smo novi u ovom poslu”, rekla je ona.

Bonus video: