Milici Kralj i Spasoju Bajoviću biće uručene književne nagrade "Mirko Banjević"

O nagrađenima je odlučivao žiri u sastavu: prof. dr Dragan Koprivica (predsjednik) i dr Radoje Femić i mr Aleksandar Ćuković (članovi), a odluke su donesene jednoglasn

2463 pregleda 1 komentar(a)
Bajović i Kralj, Foto: Svetlana Mandić
Bajović i Kralj, Foto: Svetlana Mandić

Pjesnicima, Milici Kralj iz Podgorice i Spasoju Bajoviću iz Nikšića, večeras će biti uručena književna nagrada "Mirko Banjević" za objavljene knjige poezije u 2021. i 2022. godini.

Svečano uručenje nagrade, koja se sastoji iz plakete i novčanog iznosa i koju dodjeljuje Književna zajednica (KZ) "Mirko Banjević" iz Nikšića, zakazano je za 19 časova u sali "Zahumlja".

Milica Kralj je nagradu dobila za zbirku "Čisanice" (2021) koju su objavili "Štampar Makarije" iz Beograda i "Obodsko slovo" iz Podgorice, a Bajović za knjigu pjesama "Put u vatru" (2022) u izdanju Opštine Plužine i Književne zajednice "Vladimir Mijušković" iz Nikšića.

Biće dodijeljene i nagrade za prvu objavljenu knjigu – Marku Sandiću iz Pljevalja za knjigu "Nijemi oproštaj" (2021), u ediciji Udruženja književnika Crne Gore, i Milisavu Rosiću iz Mojkovca za zbirku "Drugi svijet" (2021), koju je objavio izdavač "Lider mont media" iz Kolašina.

O nagrađenima je odlučivao žiri u sastavu: prof. dr Dragan Koprivica (predsjednik) i dr Radoje Femić i mr Aleksandar Ćuković (članovi), a odluke su donesene jednoglasno.

Na svečanoj dodjeli nagrada, Dragan Koprivica će govoriti o knjizi Milice Kralj, Femić o Bajovićevoj zbirci, dok će knjige mladih pjesnika predstaviti Aleksandar Ćuković. Prisutnima će se obratiti i predsjednik KZ "Mirko Banjević", pjesnik Radislav Gardašević, dok će program voditi Kristina Radović

Nagrada za prozu ove godine nije dodijeljena.

Bonus video: