Priznanje za Ivana Marovića i film "Sirin": Nagrada za najbolju muziku na festivalu u Italiji

Muzika filmu "Sirin" daje posebnu dramaturgiju, ali i emociju, te gledaoce tokom čitavog filma vodi kroz priču, otkrivajući različite puteve, dubinske emocije, težnje i strepnje, savršeno ukomponovane u svaki kadar

7509 pregleda 601 reakcija 6 komentar(a)
Marović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Marović (arhiva), Foto: Boris Pejović

Nagradu za najbolju muziku na Otranto filmskom festivalu u Italiji, osvojio je film "Sirin" u režiji Senada Šahmanovića, za koji muziku potpisuje crnogorski kompozitor Ivan Marović.

U Marovićevo ime, nagradu je sinoć, na zatvaranju festivala, primila glumica Lidija Kordić.

Muzika filmu "Sirin" daje posebnu dramaturgiju, ali i emociju, te gledaoce tokom čitavog filma vodi kroz priču, otkrivajući različite puteve, dubinske emocije, težnje i strepnje, savršeno ukomponovane u svaki kadar. Važno je spomenuti da i tišina igra važnu ulogu, pa se može zaključiti da muzika ni u jednom trenutku ne izaziva zasićenje ili nadjačava samu radnju, već se suptilno provlači poput tihog lika, da bi se kulminacija desila na samom kraju.

Ivan Marović priznanje
foto: Otranto film festival/Facebook

Debitantsko dugometražno ostvarenje reditelja Šahmanovića ovogodišnji je crnogorski predstavnik za Oskara. Nakon svjetske premijere na Sarajevo film festivalu, crnogorske na Filmskom festivalu Herceg Novi - Montenegro film festivalu, do sada je prikazan na brojnim drugim u regionu, ali i svijetu.

Scenario potpisuju reditelj Šahmanović i Klaudija Bottino, a radnja prati Natali koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova devedesetih.

"Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom buducnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu će je dovesti ponovo u zemlju svog porijekla - Crnu Goru", navodi se u sinopsisu.

Uloge tumače: Danica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Shkrelli, Bashkim Alaj i drugi.

Bonus video: