Rokumentarni dani kreću iz Nikšića

Revija muzičkog dokumentarnog filma i raznovrstan prateći program biće predstavljeni danas i sjutra

940 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Jedinstvena manifestacija na teritoriji Crne Gore čiji program publika iz godine u godinu sa nestrpljenjem iščekuje, a u zavisnosti od njega planira aktivnosti, “Rokumentarni dani” danas i sjutra svoje sedmo izdanje započinje u Nikšiću.

Revija muzičkog dokumentarnog filma “Rokumentarni dani” počinje u “gradu N”, a potom će posjetiti Podgoricu, Kotor i Mojkovac. Na programu je devet filmova, pregled gif aktivizma, promocija knjige, videodrom i DJ setovi.

“Danas i sjutra družićemo se na prvoj stanici našeg filmskog karavana. Zato pozivamo sve ljubitelje pokretnih slika i nota da nam se pridruže u Nikšiću. Kao i prije sedam godina i ove ćemo priču pokrenuti iz nikšićkog kluba Blues Brothers Bar. Tokom dvije noći druženja publika će imati prilike da prisustvuje raznovrsnom programu”, najavljuju organizatori.

Program počinje “Videodromom” večeras u 18 časova, a nastavlja se projekcijom “Nekad i sad”.

“Ove godine nastavljamo sa promocijom domaće muzičke scene putem dokumentarca ‘Nekad i sad’. Za ovu priliku odabrali smo prvu epizodu serijala koja seže u rane godine crnogorskog muzičkog stvaralaštva. Muzička redakcija Televizije Crne Gore u serijalu od šest muzičko-dokumentarnih emisija, kroz priču i pjesme vraća nas na same početke muzičke scene u Crnoj Gori. U emisijama, kroz hronologiju i pažljivo odabran izbor sagovornika, evocirane su uspomene sa početka 60-ih godina, pa sve do danas. Sa preko 20 sagovornika - muzičara, kompozitora i novinara, kroz bogatu arhivu i naizmjenično vraćanje u prošlost, pa onda i na sadašnji trenutak, prikazan je razvoj i tok crnogorske pop-rock scene, uz osvrt na to kako je izgledala nekad, a kako sad. Urednice emisije su Jelena Atanasković i Eva Papović, rediteljka Danijela Popović”, poručuju oni.

Nakon toga, u 19 časova, slijedi promocija knjige “Palamudium” Gorana Nikčevića, poznatijeg kao Brčko Brčković. Film “Svjetla Sarajeva” Srđana Perkića biće prikazan u 19.45, a za kraj večeri muziku bira DJ Akvilani.

“’Svjetla Sarajeva’ je priča o pedesetogodišnjem jubileju legendarne dvorane Skenderija, nadaleko čuvenog hrama muzike i sporta. Pola vijeka istorije ove sarajevske dvorane ispričano iz ugla Seja Sexona, lidera i frontmena grupe Zabranjeno pušenje. Intimna priča koja kreće od djetinjstva, mladalačkih snova, neuspjelih pokušaja i prvih uspjeha, pa sve do poslijeratnog povratka i vrhunca karijere”, piše u opisu.

Sjutrašnji program takođe otvara “Videodrom”, a biće prikazana i dva zanimljiva filma, prvi je “Sonny Boy iz Stubičke Slatine” hrvatskog režisera Alekseja Pavlovskog koji govori o legendi bluza iz malog mjesta u Hrvatskom zagorju - Krešu Oremušu. U 19.30 časova biće prikazan dinamičan i interesantan italijanski film “O Bella Ciao!” koji istražuje biografski put pjesme poznate širom svijeta.

Između projekcija, u 19 časova će biti održan program “Gif Up”, u okviru kojeg će biti prikazani gifovi nastali tokom nagradnog konkursa na zadate teme: medijska (ne)pismenost, sloboda izražavanja, borba protiv lažnih vijesti, digitalizacija društva, učešće civilnog društva u procesima donošenja odluka... Od pristiglih radova, odabrali smo najzanimljivije, a stručni žiri je proglasio i najbolje koji su nagrađeni.

“Kroz dvadesetak radova upoznaćete se sa svijetom ove digitalne umjetnosti kod nas. Ova akcija je najava onoga što će od sada biti sastavni dio narednih izdanja Rokumentarnih dana”, najavljuju organizatori i dodaju da nikšićke Rokumentarne dane zatvara FM Mirda.

Bonus video: