Kasumoviću nagrada za režiju, najbolja ženska uloga pripala Slađani Merdović

Nagrade bjelopoljskim glumcima na 15. ''Repassage festu" u Srbiji

8063 pregleda 2 komentar(a)
Kasumović i Merdović, Foto: Centar za kulturu Bijelo Polje
Kasumović i Merdović, Foto: Centar za kulturu Bijelo Polje

Poznati glumac Moamer Kasumović dobitnik je nagrade za najbolju režiju, a glumica Bjelopoljskog pozorišta Slađana Merdović dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu na 15. ''Repassage festu" na Ubu, u Srbiji, koji je završen sinoć.

Nastup predstava iz iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije ocjenjivao je žiri u sastavu: Željko Hubač, dramski pisac (predsjednik), Erol Kadić, glumac i reditelj i Zoran Ćosić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu.

U obrazloženju plakete "Radomir Raša Plaović" za najbolju režiju, donijeljene Kasumoviću navodi se da je uhvativši se u koštac za zahtevnom scenskom formom, koja zahteva preciznost u rediteljskom postupku i veliki rad sa glumcima koji su izloženi tokom cele predstave neposrednom kontaktu sa publikom, Kusumović pokazao rediteljsku vještinu kojom je uspjeo da se „obračuna“ sa svim zamkama forme i ono što je potencijalna komparativna prednost neposrednog kontakta glumca i gledaoca učini do te mere uvjerljivim da upravo reakcija publike postaje katalizator skladnog i scenski uverljivog umetničkog djela.''

Slađana Bubanja je nagradu dobila za ulogu Ale u predstavi “Kokoška”.

''Slađana Merdović, glumica izuzetne energije, gradi lik koji postaje okosnica dramske akcije i diktirajući tempo predstave, koji u kompleksnom rediteljskom postupku čini jedan od stožera katarzične komunikacije sa publikom, od početka do kraja pokazuje kontinuiranu glumačku disciplinu'', navodi žiri.

Kako je navodi u saopštenju Centra za kutluru u Bijelom Polju ''Kokoška'' je izvedena 5. novembra uz ovacije publike, a od strane žirija je dobila izuzetno dobre kritike i sjajne ocjene za glumu svih članova bjelopoljskog ansambla.

“Nakon završenog Okruglog stola, v.d. direktora ubskog Kulturnog centra Nemanja Jovanović je Jusufu Bajramspahiću uručio zahvalnicu za učešće na 15. ''Repassage festu'', a za glumačko ostvarenje večeri, od strane žirija publike, proglašena je Slađana Merdović.

U predstavi pored Slađane Merdović igraju Sanja Ćirović, Deniza Halilović, Predrag Vukojević, Vlado Tomović i Jusuf Bajramspahić.

''Repassage fest'' je posvećen dvojici velikana pozorišne umjetnosti sa Uba, Raši Plaoviću, nekadašnjem prvaku Narodnog pozorišta u Beogradu i Aleksandru Aci Popoviću, jednom od najznačajnijih poslijeratnih srpskih dramskih pisaca.

Bonus video: