Olga Odanović i Branko Vidaković najbolji glumci, Vanji Ejdus i Aleksandru Vučkoviću nagrade za najbolje epizodne uloge

Glumci iz predstave "Očevi i oci" nagrađeni su i za najbolji partnerski odnos na sceni – Sena Đorović, koja je igrala Nanku, i Miloš Đorđević, "glava" porodice Medaković

11499 pregleda 55 reakcija 0 komentar(a)
Olga Odanović i Branko Vidaković, Foto: Luka Zeković
Olga Odanović i Branko Vidaković, Foto: Luka Zeković

Glumci koji su izveli predstavu beogradskog Narodnog pozorišta, "Očevi i oci" i tivatskog Centra za kulturu, "Ćelava pjevačica" podijelili su nagrade na 19. Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću.

Tako je jednoglasno odlučio žiri u sastavu Ljiljana Blagojević, predsjednica, i Zoran Đerić i Velizar Kasalica, članovi.

Sudeći prema aplauzima i ovacijama tokom izvođenja predstava, koje su režirali Veljko Mićunović i Jagoš Marković, ali i prilikom proglašenja najboljih, tako je odlučila i publika.

Grand prix za najbolju žensku i mušku ulogu dobili su Olga Odanović i Branko Vidaković, koji su u "Ćelavoj pjevačici" maestralno odigrali bračni par Borio.

"Gospodin Borio, koga je odigrao Branko Vidaković, potpuno u duhu Joneskove antidrame, nosi u sebi uštogljenost originalnog lika, konformizam i pristajanje na pravila u komunikaciji jezičkih fraza, tzv. večnih istina, ali i spontanost, filigransku veštinu da se umetne poneka opaska, pojedini glumački potez kojim će se radnja ove apsurdne komedije odvesti u željenu katarzu. Olga Odanović, koja je glumila Gospođu Borio, kreirala je ulogu koja će se dugo pamtiti i spominjati: ne izneveravajući Joneska i njegovu komediju apsurda, svoj lik je začinila osobenostima Boke, i tako izgradila jedinstvenu glumačku figuru otuđene žene, promašenog života, koja žudi za lepotom i pažnjom, teži novom životu i smislu, ali ga ne pronalazi i zato se ’sve više davi u apsurdu i praznini’, ’batrgajući se tone sve više’, kako je sama primetila ova izuzetna dramska umetnica", stoji u obrazloženju nagrade.

Grand prix za najbolje epizodne uloge dobili su protagonisti predstave "Očevi i oci" - Vanja Ejdus za ulogu Elizabete Medaković i njen sin u predstavi Aleksandar Vučković, koji je tumačio lik Mihajla.

Njih dvoje su već na brojnim festivalima u regionu osvojili nagrade za izvandredno tumačenje pomenutih likova.

Vanja Ejdus
Vanja Ejdusfoto: Luka Zeković

"Vanja Ejdus je svoju ulogu Elizabete Medaković, gradila postupno i dosledno prema indikacijama iskusnog pisca, Slobodana Selenića, ali i postdramskih rediteljskih namera mladog Veljka Mićunovića: od engleske uštogljenosti, preko ironije i uzdržanosti pri ulasku u novu, nepoznatu, beogradsku, srpsku porodicu i sredinu, do potpune predanosti i posvećenosti svojim najbližim. Jedan od najkompleksnijih likova u ovoj predstavi. Kreiran u velikom stilu. Aleksandar Vučković je ulogu Mihajla Medakovića kreirao u razvojnim fazama, od deteta, dečaka do odraslog mladića, i, shodno tome, od tihog i nežnog bića do ofanzivnog i pretećeg revolucionara, čas blago i suptilno, da bi kulminirao u snažnom i oštrom buntu generacijskog odrastanja i političkog stasanja, a potom i suprotstavljanja porodici".navodi se u obrazloženju žirijia.

Vučković
Vučkovićfoto: Luka Zeković

Glumci iz predstave "Očevi i oci" nagrađeni su i za najbolji partnerski odnos na sceni – Sena Đorović, koja je igrala Nanku, i Miloš Đorđević, "glava" porodice Medaković.

Sena Đorović i Miloš Đorđević
Sena Đorović i Miloš Đorđevićfoto: Luka Zeković

"Miloš Đorđević, kao Milutin Medaković, i Sena Đorović, kao Nanka, oblikovali su različite glumačke osećajnosti, prvi umirujuću, a druga na momente i svađajuću, suptilno, minimalistički, prema rediteljskim uputstvima, ali sa puno zapaženih detalja i na taj način unosili diskretnu dinamiku u predstavu Očevi i oci, ali i mirili sve generacijske i političke sukobe. Građanska doslednost, na jednoj, i narodna tradicija, na drugoj strani, karakterističan su primer prožimanja grada i sela, različitih senzibiliteta, koji su tvorili, ne samo Selenićeve junake, već i pretke mnogih od nas", smatra žiri 19. Međunarodnog festivala glumca.

Obrazloženja je pročitala predsjednica žirija Ljiljana Blagojević.

Program je vodio glumac Nikšićkog pozorišta Matija Memedović.

U čast nagrađenih glumaca biće izvedena predstava Kruševačkog pozorišta "Za sada je sve OK", koju je po tekstu Nataše Rajković "Prozor", režirala Snežana Trišić. U predstavi igraju: Biljana Nikolić, Dejan Tončić, Bojan Veljović i Nikola Rakić.

Iz predstave 'Za sada je ok'
Iz predstave "Za sada je ok"foto: Nikšićko pozorište

"Bolest je često posledica nerazrješenih trauma i problema, nekome izlaz, a nekom oružje i sredstvo manipulacije. U središtu priče je Milena, glavna medicinska sestra sa odjeljenja za ortopediju i njen muž, zatim šef na poslu i pacijent koga upoznaje u bolnici. E sad, da li su to baš ti likovi ili smo to mi ili su to glumci na sceni? Čije snove oni sanjaju i da li su ti snovi njihova pribježišta ili naši tajni svjetovi? Teško bi bilo razjasniti i postaviti tačne granice i dijagnoze, jer kada se radi o ljubavi, tu nema prave dijagnoze, vakcine ili lijeka", zapisala je Trišić.

Ovogodišnje izdanje Festivala, koji je publici ponudilo izuzetne predstave iz regiona i u kojima je viđena izvanredna gluma, opravdalo je očekivanja publike koja je svake večeri ispunila salu pozorišta do poslednjeg mhesta. Za izbor predstava, ali i za moto Festivala, "Tako je (ako vam se tako čini)", zaslužna je selektorka, Jelena Stajkovac, a za uspješno 19. izdanje svetkovine u čast glumca, zasluge pripadaju zaposlenima u Nikšićkom pozorištu, na čelu sa direktorom i umjetničkim direktorom, Radinkom Krulanovićem i Jankom Jelićem.

Bonus video: