CNP postao član Evropske teatarske konvencije

Evropska teatarska konvencija je najvažnija panevropska pozorišna mreža, koju čini više od 60 pozorišta iz 40 zemalja ističu iz CNP-a

6412 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CNP
Foto: CNP

Crnogorsko narodno pozorište (CNP) postalo je član Evropske teatarske konvencije (ETC), shodno jednoglasnoj odluci članova Generalne skupštine mreže koja je juče održana u rumunskom Temišvaru, saopštio je CNP.

Evropska teatarska konvencija je, ukazuju, najvažnija panevropska pozorišna mreža osnovana 1988. godine, koju čini više od 60 pozorišta iz 40 zemalja. Kroz različite programe i aktivnosti, između ostalog, pruža mogućnosti umjetničke saradnje, umrežavanja i razmjene predstava, edukaciju u brojnim oblastima pozorišnog djelovanja, uz stimulisanje dramskog stvaralaštva, razvoja publike, digitalizacije.

Ilija Subotić, direktor CNP-a, je istakao da su razvoj i unapređenje multilateralne saradnje jedan od najvažnijih strateških interesa i prioriteta Crnogorskog narodnog pozorišta, ćemu će posebno doprinijeti članstvo u Evropskoj teatarskoj konvenciji, odnosno najvećoj i najznačajnijoj mreži vodećih javnih pozorišta na kontinentu.

CNP ETC
foto: CNP

“Članstvo nacionalnog teatra u ETC znači još veće približavanje evropskom načinu promišljanja i rada, prateći najbolja iskustva i prakse šireg pozorišnog prostora, kojem će kvalitetom svojih produkcija i na druge odgovarajuće načine, ubuduće doprinositi i Crnogorsko narodno pozorište. Zadovoljstvo je veće što danas možemo da kažemo da su oba narodna pozorišta iz Crne Gore punopravni članovi ETC, što će se svakako pozitivno reflektovati i na dalje procese pristupa Crne Gore Evropskoj uniji u oblasti kulture, odnosno pozorišne djelatnosti", rekao je Subotić.

CNP ETC
foto: CNP

Klaudia Belkior, novoizabrana predsjednica ETC-a, podsjetila je da je Evropska teatarska konvencija mreža javnih pozorišta u Evropi koja dijele iste vrijednosti i iste ciljeve.

„Solidarnost, uzajamno poštovanje i briga, potreba da razumijemo naše različitosti - sve su to vrijednosti koje želimo da artikulišemo kroz zajedničke umjetničke projekte. Kao što su sve evropske zemlje međusobno različite, tako se razlikuju i teatri u njima. Važno nam je da gradimo mostove među nama, da slijedeći zajedničke umjetničke vizije kreiramo nove projekte. Zajedno možemo mnogo uspješnije doći do brojnih evropskih fondova i to je jedna od prednosti pripadanja ETC“, istakla je Belkior.

Hajdi Vajli, izvršna direktorica ETC-a, naglasila je da će ubuduće i crnogorski kulturni identitet doprinositi bogatstvu onoga što nazivamo evropskom pozorišnom porodicom.

“Način na koji osmišljavamo naše programe, naše projekte, daje nam perspektive koje inače ne bi poznavali ako ne radimo skupa. Veliko nam je zadovoljstvo što je CNP postalo dio naše mreže, zajedno sa direktorom Ilijom Subotićem i njegovim timom”, navela je Vajli.

CNP ETC
foto: CNP

O prednostima članstva pozorišta iz malih zemalja u ETC govorio je Rui Katarino, direktor portugalskog Nacionalnog teatra D. Maria II iz Lisabona.

“Članica smo ETC već šest godina i to je od početka bilo nevjerovatno iskustvo za naše pozorište. U našoj međunarodnoj strategiji učlanjenje u ETC je postavljeno kao prioritet. Članstvo nam je otvorilo mnoga vrata, brojne mogućnosti za međunarodnu saradnju, vrijedne kontakte s drugim pozorištima, pozorišnim stručnjacima i donosiocima odluka, kroz razne programe ETC”, naveo je Katarino.

Marko Bratuš, umjetnički direktor Slovenskog narodnog gledališča - SNG iz Nove Gorice u Sloveniji i dosadašnji član Upravnog odbora mreže, takođe je istakao benefite članstva malih zemalja u ETC.

“Članstvo u ETC je zaista bitno za pozorišta, pogotovu iz malih zemalja, pošto imamo tendenciju da se zatvaramo u svoja dvorišta i da se onda samo bavimo susjedima i nama samima, a da uz to nemamo kontakt s novim, savremenim tendencijama u pozorištu, kao što je to sada ekologija, tehnologija i još mnogo toga. Mi smo to naročito osjetili za vrijeme pandemije kada smo već imali kontakt s drugim pozorištima i priliku da vidimo kako to rješavaju u Evropi, kakve protokole imaju, kako se otvaraju, a sva ta iskustva i preporuke su za nas bile od velike pomoći. Naše iskustvo članstva u ovoj mreži i sve što pruža kroz brojne i veoma kreativno osmišljene programe je krajnje pozitivno, a naročito treba imati u vidu da se odnosi na narodna pozorišta koja su suštinski glavne teatarske institucije u svakoj zemlji. Radujem se što se, nama blisko pozorište, CNP, pridružilo ovoj mreži”, naglasio je Bratuš.

CNP je saopštio da su, već prvog dana članstva u prestižnoj pozorišnoj mreži, imali je priliku da, zajedno s još osam evropskih zemalja i teatara, predstave svim učesnicima konferencije dio recentne produkcije i planove do 2025. godine.

Delegaciju Crnogorskog narodnog pozorišta na jesenjoj konferenciji Evropske teatarske konvencije u Rumuniji, pored Subotića, činili su Zorana Kralj-Brajović i Dragoljub Janković, predstavnici našeg nacionalnog teatra.

Bonus video: