Nina Vukčević na čelu Muzeja i galerija Podgorice

Konkurs za poziciju direktora ova ustanova je raspisala devetog oktobra, a odluka o imenovanju novog direktora/ke bi trebalo da bude saopštena do kraja novembra

12463 pregleda 6 komentar(a)
Javna ustanova Muzeji i galerije Podgorice (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Javna ustanova Muzeji i galerije Podgorice (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Akademska slikarka Nina Vukčević biće nova direktorka Javne ustanove (JU) Muzeji i galerije Podgorice, rečeno je nezvanično “Vijestima” iz više izvora.

Aktuelni direktor Vučić Ćetković potvrdio je “Vijestima” da njegov direktorski mandat neće biti produžen.

On je funkciju direktora obavljao tokom prethodne četiri godine, a na svom Fejsbuk profilu je napisao da mu je bila čast i zadovoljstvo što je bio “dio procesa reforme i modernizacije Muzeja i galerija Podgorice”.

Konkurs za poziciju direktora ova ustanova je raspisala devetog oktobra, a odluka o imenovanju novog direktora/ke bi trebalo da bude saopštena do kraja novembra.

Nina Vukčević je rođena u Baru 1976. godine. Na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju diplomirala je 2003. i magistrirala 2010. godine, na slikarskom odsjeku, u klasi profesora Branislava Sekulića. Profesorica je likovne i vizuelne umjetnosti u Gimnaziji “Slobodan Škerović” u Podgorici. Izlagala je na više samostalnih i kolektivnih izložbi.

Ćetković je u svojoj objavi na Fejsbuku sumirao prethodni period i istakao zahvalnost kolegama i saradnicima na predanom radu.

“Za vrijeme rukovođenja Muzejom moj primarni cilj bio je raskid sa lošim praksama i uspostavljanje visokih muzeoloških standarda u svim oblastima djelovanja. Tokom četiri godine investirali smo u infrastrukturu i adaptirali sve galerijske prostore. Ulagali smo i u novu opremu i unapređenje izlagačkih uslova. Modernizovali smo umjetničke programe i zbirke, uspostavljajući partnerstva sa umjetnicima iz zemlje, regiona i Evrope, međunarodnim institucijama kulture i ambasadama”, saopštio je Ćetković.

On je naveo i da su tokom njegovog mandata poboljšani uslovi čuvanja muzejske građe, način vođenja dokumentacije, započeto digitalno arhiviranje i pokrenuta prva sveobuhvatna revizija muzejskog materijala. Ocijenio je da je postignut i napredak u razvoju publike, edukativnih programa, kao i u saradnji sa različitim lokalnim zajednicama.

“Aktivirali smo i donatorske inicijative, ali i stvorili uslove za ostvarivanje sopstvenih prihoda. Iako se sektor kulture suočava sa brojnim i ozbiljnim izazovima, uvjeren sam da smo uspjeli dati značajan doprinos osavremenjivanju muzeoloških praksi i razvoju kulture grada. Takođe sam uvjeren da naši rezultati i dobre prakse mogu imati trajne efekte”, rekao je Ćetković.

Novoj upravi Ćetković je poželio da uspješno nastavi sa unapređenjem institucije.

Bonus video: