Mihajlović na džez smotri u Indoneziji

Direktor Petrovac Jazz festivala ovom prilikom potpisao je Memorandum o saradnji i razumijevanju sa festivalskom asocijacijom “Warta Jazz”

1859 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja Memoranduma, Foto: Privatna arhiva
Sa potpisivanja Memoranduma, Foto: Privatna arhiva

Direktor Petrovac Jazz festivala Vinko Mihajlović učestvuje na programu “Indonesian World Jazz Meeting” u Indoneziji, odnosno Džakarti i Baliju, gdje je potpisao Memorandum o saradnji i razumijevanju sa tamošnjom festivalskom asocijacijom “Warta Jazz”.

U pitanju je jedna od najvećih svjetskih smotri koje okuplja džez muzičare, producente i organizatore manifestacija koje promovišu ovaj muzički pravac. Skup organizuje indonežanska festivalska asocijacija “Warta Jazz”, a pokrovitelji su ministarstva kulture i turizma Indonezije, na čiji poziv Mihajlović i učestvuje na događaju kao jedini predstavnik i panelista iz Crne Gore.

Mihajlović je tokom dosadašnjeg boravka uspostavio dobru komunikaciju i sa brojnim drugim relevantnim institucijama i organizacijama kulture u Indoneziji. U saopštenju tim povodom navodi da su pokrenute značajne teme koje se tiču međudržavne kulturološke saradnje i zajedničkih projekata u sferi manifestacijskog turizma.

Vinko Mihajlović
foto: Privatna arhiva

Direktor festivala koji traje i opstaje već 17 godina najavio je i sklapanje više sporazuma o saradnji sa festivalima širom svijeta čiji organizatori ovih dana takođe borave u Indoneziji.

“Nevladina organizacija ‘Urbani kult’ na čijem sam čelu, a koja organizuje ‘Petrovac Jazz Fest’, ‘Montenegro Sun Reggae Fest’ u Crnoj Gori i festival ‘Jazzland’ u Srbiji, izuzetnu pažnju poklanja međunarodnoj saradnji i umrežavanju sa svjetskim festivalima i asocijacijama, u cilju predstavljanja Crne Gore ne samo kao vrhunske turističke destinacije zbog prirodnih potencijala koje posjeduje, već i kao poželjno odredište kad je manifestacijski turizam u pitanju. Cilj nam je promocija Crne Gore kroz predstavljanje muzičke, pozorišne i filmske produkcije, gastro i etno kulture, prirodnih i turističkih potencijala”, rekao je Mihajlović.

NVO “Urbani kult” godinama sarađuje sa partnerima iz Njemačke, Rusije, Slovenije, Srbije, Makedonije, Izraela, Ukrajine, Kine, Mađarske… Prošlog mjeseca Mihajlović je boravio u Vezpremu, gradu koji je mađarska prijestonica kulture, gdje se takođe sreo sa zvaničnicima u oblasti kulture, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou. U saopštenju se ističe i da je tokom boravka u Vezpremu dogovoreno da u narednom periodu bude predložen za počasnog konzula Mađarske u Crnoj Gori.

Pored standardnih tema koje se tiču festivalske produkcije, saradnje i umrežavanja, na događaju “Indonesian World Jazz Meeting”, predstavljene su i brojne ideje za “green projekte” koji kroz uvezivanje ekoloških akcija i produkcije multimedijalnih kulturnih manifestacija podrazumijevaju zajedničku organizaciju promotivnih događaja u Indoneziji i Crnoj Gori u narednom periodu.

Bonus video: