Posthumna priznanja za Ranku Velimirović

Dodijeljena je UNESCO nagrada za životno djelo, a specijalno priznanje za režiju osvojila je sa sinom Mladenom za film “Čarobne šume i vode Stare planine”

2115 pregleda 26 reakcija 0 komentar(a)
Ranka Velimirović, Foto: Arhiva Velimirović
Ranka Velimirović, Foto: Arhiva Velimirović

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Ranki Velimirović na Međunarodnim susretima kulture i Filmskom festivalu “Yperia 2023” na ostrvu Amorgos u Grčkoj.

U obrazloženju se navodi da je Velimirović nagradu zaslužila svojim dostignućima u oblasti dokumentarnog filma, kao i u promociji ekologije i radu posvećenom očuvanju životne sredine.

Nagradu je dodijelio predstavnik UNESCO-a u Grčkoj, Ionnais Maronitis, tokom večeri posvećene liku i djelu Ranke Velimirović.

Pored toga, na festivalu je dodijeljeno i Specijalno priznanje za režiju Ranki i njenom sinu Mladenu Velimiroviću za ekološki film “Čarobne šume i vode Stare planine” u produkciji Libra Filma i VFC Zastava film.

foto: Arhiv Velimirovića

Susreti kulture i filmski festival održani su sredinom novembra, a na programu je bilo oko 250 filmova iz 80 zemalja.

Ranka Velimirović rođena je 1940. godine u Podgorici, gdje je i odrastala. Od rane mladosti je sarađivala sa svojim suprugom Zdravkom Velimirovićem na njegovim kinematografskim ostvarenjima, a nakon njegove smrti je nastavila sa svojom misijom očuvanja njegove ostavštine. Osnovala je producentsku kuću Libra Film tokom osamdesetih godina, u okviru koje je bračni par Velimirović uradio veliki broj dokumentarnih fimova, od kojih su mnogi i o Crnoj Gori. Libra Film danas vodi Mladen Velimirović.

Bila je posvećena zaštiti i promociji kulturne tradicije i prirodnih ljepota Crne Gore u kojoj je rođena i Srbije u kojoj je živjela. Predstavljala se na brojnim međunarodnim festivalima i često bila član žirija na različitim smotrama.

Preminula je u Beogradu 2020.

Bonus video: