Vujović: Riješiti probleme koji značajno utiču na rad Nacionalne biblioteke na Cetinju

“Podržavam ideje za digitalizaciju kako bi se adekvatno odgovorilo na izazove modernog bibliotekarstva”, rekla je ministarka

4705 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Nacionalna biblioteka "Đurđe Crnojević" suočava se sa izazovima loše infrastrukture, nedostataka kadra, digitalizacije, zbog čega je neophodno hitno riješiti ta pitanja, rekla je ministarka kulture i medija Tamara Vujović. n

Naglasila je opredijeljenost Vlade da poboljša uslove rada i podrži institucije kulture.

Vujović se, prilikom obilaska Nacionalne biblioteke "Đurđe Crnojević" na Cetinju, sastala sa direktoricom Dragicom Lompar i njenim saradnicima, koji su je upoznali sa rezultatima Biblioteke i informisali o ključnim problemima s kojima se suočava, saopštilo je ministarstvo.

Ministarka je naglasila da je potrebno hitno riješiti infrastrukturne probleme koji značajno utiču na rad Biblioteke.

“Podržavam ideje za digitalizaciju kako bi se adekvatno odgovorilo na izazove modernog bibliotekarstva”, rekla je Vujović.

Tamara Vujović CT
foto: Ministarstvo kulture i medija

Istakla je da je važno da biblioteke budu samostalne, ali priznaje odgovornost kako same institucije, tako i opština koje su njihovi osnivači.

“Ovo podrazumijeva aktivno uključivanje biblioteka u donošene odluka o svom statusu i radu, što predstavlja korak ka rješavanju problema na opštinskom nivou stvarajući sinergiju u unapređenju kulturnog nasljeđa i stvaranju ravnoteže između centralne i lokalne podrške”, rekla je Vujović.

Pozvala je biblioteke da se aktivno uključe u proces kandidovanja za nacionalne konkurse što bi ojačalo njihove kapacitete i unaprijedilo kvalitet rada.

“Zabrinuta sam zbog nedostatka čitalačke kulture i predložem pokretanje kampanje za promociju čitanja, uključujući projekat uključivanja školskih biblioteka u nacionalni sistem. Ovo je ključno za podsticanje ljubavi prema čitanju među mladima i osiguravanje dostupnosti kvalitetnih resursa u obrazovanje”, smatra Vujović.

Tamara Vujović CT
foto: Ministarstvo kulture i medija

Poručila je da svi zajedno treba da rade na izgradnji održivog i prosperitetnog kulturnog sektora.

Lompar je ukazala na dva ključna problema sa kojima se biblioteka suočava, a to su loša infrastruktura i nedostatak kadra.

“Nacionalna biblioteka se već dugi niz godina suočava sa izazovima vezanim za zastarjelu infrastrukturu. Kao glavni problem ističu loše grijanje, posebno u depou, sa kotlovima iz 70-ih i 80-ih godina koji svake godine pucaju, što umnogome otežava rad tokom hladnih zimskih mjeseci”, istakla je Lompar.

Dodala je da veliki izazov predstavlja i održavanje samog objekta i da iako je raspisan tender za infrastrukturne radove, odobrenje izvođača još uvijek nije dobijeno.

U diskusiji o procesu rada Nacionalne biblioteke, zaposleni su istakli izazove u vezi s nedostatkom kadra, kao i potrebu za digitalizacijom, a naveli su i da se suočavaju s nedostatkom finansijskih sredstava i neadekvatnim softvera.

“Treba povećati broj zaposlenih, jer nedovoljan broj zaposlenih, trenutno ispod predviđenog 91 radnog mjesta, ograničava efikasno obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ova stavka je, takođe, veoma značaja za poboljšanje radnog procesa i povećanje efikasnosti biblioteke”, ukazala je Lompar.

Iz Biblioteke su ukazali i na probleme na lokalnom nivou, koji se reflektuju na status nesamostalnih biblioteka i poručuli da očekuju podršku Ministarstva kulture i medija u rješavanju toga problema.

Bonus video: