Planiraju obnovu inicijative za postavljanje spomenika Njegošu u Rumuniji

Ministarka Vujović se sastala sa ambasadorom Rumunije, iz ministarstva rekli da je "posebno razmatrano postavljanje biste 'rumunskom Njegošu', pjesniku Mihaelu Emineskou u Podgorici"

2595 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MKM
Foto: MKM

Crna Gora i Rumunija će intenzivirati saradnju između institucija u različitim oblastima kulture, uključujući muzičko-scensku djelatnost, vizuelne umjetnosti, kinematografiju, prevođenje književnih djela i saradnju u oblasti izdavaštva, a prva međunarodna posjeta ministarke kulture i medija Tamare Vujović će biti Evropskoj prijestonici kulture Temišvaru, za šta je dobila poziv od gradonačelnika i ministarke kulture.

To je zaključeno na sastanku koji je Vujović imala sa ambasadorom Rumunije Viorelom Ardeleanom.

"Glavne teme razgovora između ministarke i ambasadora bile su usmjerene ka unaprijeđenju saradnje u oblasti kulture između Crne Gore i Rumunije, s fokusom na iniciranje Sporazuma u oblasti kulture između dvije zemlje", saopštilo je ministarstvo.

U kontekstu kulturne baštine, razgovarano je o muzejskoj djelatnosti, arhivskoj djelatnosti, konzervaciji i restauraciji, kao i edukaciji kadrova u oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

"Iskustvo koje ima Rumunija kad je u pitanju digitalizacija u muzejskoj i arhivskoj djelatnosti prepoznajemo kao izuzetno važno i dobre prakse možemo primjeniti u našem sektoru", navela je Vujović.

Ona je predstavila uspješno realizovane projekte rekonstrukcije objekata u cilju podrške, razvoja i promocije kulturnih i kreativnih industrija, poput Kreativnog haba u Kotoru i Baru i Kući Pekića.

Ambasada Crne Gore u Bukureštu i Rumunije u Podgorici planiraju obnovu inicijative za postavljanje spomenika Petru II Petroviću Njegošu u Krajovi, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, kao i pitanje imenovanja ulice u Podgorici po imenu prijateljskog grada Krajova, dodaju iz ministarstva.

Tokom sastanka je posebno bilo razmatrano postavljanje biste ''rumunskom Njegošu'', pjesniku Mihaelu Emineskou u Podgorici, za šta je započeta procedura u Skupštini Glavnog grada.

Tokom sastanka je razgovarano i o aktivnostima koje Rumunija sprovodi na unapređenju savremene umjetnosti i intenzivnoj međunarodnoj saradnji.

"Ovaj sastanak predstavlja korak naprijed ka jačanju kulturne saradnje između Crne Gore i Rumunije, stvarajući temelje za dalji razvoj i prosperitet u oblasti kulture i umjetnosti", ocijenio je ambasador Rumunije.

Bonus video: