Vujović: Utvrdićemo listu prioritetnih infrastrukturnih ulaganja u oblasti kulture

"Pažnju ćemo fokusirati na valorizaciju nepokretnih kulturnih dobara u cilju stavljanja u održivu funkciju, a planirana su i ulaganja u unaprjeđenje infrastrukturnih kapaciteta ustanova kulture”, rekla je ministarka

2243 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MKM
Foto: MKM

Kultura je jedna od osnovnih ponuda Crne Gore svijetu, zbog čega će Ministarstvo kulture i medija utvrditi listu prioritetnih infrastrukturnih ulaganja u toj oblasti, a UNOPS će podržati realizaciju važnih projekata i pomoći u obezbjeđivanju sredstava.

To je poruka nakon sastanka ministarke kulture i medija Tamara Vujović i direktorice više državne Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) Mikele Telatin, koje su razgovarale o potpisanom memorandumu i važnim projektima u kojima UNOPS i ministarstvo mogu da sarađuju.

Vujović je ukazala da je Crnoj Gori neophodna nadogradnja kapaciteta u kontekstu nadzora i u praćenja sprovođenja velikih infrastrukturnih projekata.

“To se ne odnosi samo na oblast kulture, već na bilo koje veće infrastrukturne projekte koji se sprovode u skladu sa složenim pravnim procedurama Evropske unije. Smatram da je Crnoj Gori neophodna ekspertska podrška za implementaciju ovakvih projekata i poštovanja propisanih procedura. Takođe i Memorandum o saradnji između Skupštine Crne Gore i UNOPS-a izuzetno je važan dokument i kao poslanica sam glasala za njegovo usvajanje", kazala je Vujović, kako je saopštilo ministarstvo.

Ministarstvo će, kako je najavila, za naredni period utvrditi listu prioriteta infrastrukturnih projekata u čiju je realizaciju potrebno ulagati, a najveći je izgradnja novog Muzeja savremene umjetnosti.

“Pred nama je period velikih infrastrukturnih ulaganja u kulturu, čemu se veoma radujemo, jer mi znamo da su kultura i turizam naše osnovne ponuda prema svijetu. Cijenićemo podršku u realizaciji svih faza ovog kapitalnog projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti, Kuće arhitekture, Prirodnjačkog muzeja i Parka prirode”, poručila je Vujović.

“Ministarstvo kulture i medija će nastaviti sa apliciranjem za dostupne međunarodne fondove u cilju obezbjeđivanja neophodnih finansijskih sredstava za investicije u objekte kulture. Pažnju ćemo fokusirati na valorizaciju nepokretnih kulturnih dobara u cilju stavljanja u održivu funkciju, a planirana su i ulaganja u unaprjeđenje infrastrukturnih kapaciteta ustanova kulture”, dodala je ministarka.

Smatra da je nastavak procesa evropskih integracija Crne Gore od ključne važnosti za razvoj i najbolju prezentaciju naše kulture i umjetnosti u svijetu.

“Zemlje u regonu su male i treba da se predstavljaju zajedničkim projektima prema Evropi, posebno u oblasti kulture”, poručila je Vujović.

Telatin je rekla je da će podržati Vladu u ispunjavanju prioritetnih projekata i aktivnosti, kao i da će pomoći u obezbjeđivanju sredstava.

“Obezbijedili smo ekspertizu za složene projekte u zemljama Zapadnog Balkana, u vrijednosti od 130 miliona eura u posljednjih nekoliko godina. Pružamo tehničku pomoć, ekspertizu u vođenju projekata i podršku za jačanje kapaciteta i znanja u zemljama ugovornicama'', poručila je Telatin.

Pozdravila je ujedinjenje i saradnju zemalja Zapadnog Balkana kroz zajedničke projekte i umrežavanje.

“Pozdravljamo infrastrutkurni projekat Muzeja savremene umjetnosti u čemu će UNOPS pružiti tehničku podršku MKM-u",zaključila je Telatin.

Bonus video: