Priča o dvije žene, dva naroda i jednom ratu

Predstava je rađena u produkciji „Dom Jevrema Grujića“, a premijerno izvedena u decembru 2019. godine

2934 pregleda 0 komentar(a)
Plakat za predstavu, Foto: JU Nikšićko pozorište
Plakat za predstavu, Foto: JU Nikšićko pozorište

U ponedjeljak, 4. decembra u 20 časova u Nikšićkom pozorištu biće izvedena predstava „Dve žene i jedan rat”, rađena po tekstu Jelene Kajgo, u režiji Aleka Conića. Uloge su povjerene Vjeri Mujović, Mariji Bergam i Danilu Baboviću.

„Ovo je jedina predstava koja govori o prijateljskom odnosu dva naroda, srpskog i američkog tokom Velikog rata, najkritičnijeg perioda srpske istorije, a koje se ogleda kroz sudbinu dvije žene, koje su višegodišnjim, strastvenim zalaganjem za Srbiju širile diplomatsku misiju širom svijeta. Jedna je Amerikanka - Mabel Danlop Gordon Grujić, udata za srpskog diplomatu Slavka Grujića, a druga Srpkinja - Jelena Lozanić, kasnije udata za najvećeg američkog dobrotvora srpskog naroda Džona Frotingama. Obje imaju dvije domovine - Srbiju i Ameriku“, stoji u najavi za predstavu.

Predstava je rađena u produkciji „Dom Jevrema Grujića“, a premijerno izvedena u decembru 2019. godine.

„Zbog svog snažnog humanitarnog rada, Mabel Grujić je svjetska štampa prozvala srpskom Jovankom Orleankom. Prepričavalo se kako je okupila i ujedinila američke dame iz visokog društva da pletu vunene čarape za srpske vojnike na frontu i sa svojim usvojenim narodom prešla Albaniju, tokom čega je zauvijek izgubila šansu za potomstvom. Zajedno sa Mihajlom Pupinom gradila je domove za napuštenu srpsku siročad i mobilisala američke ljekare da dođu u Srbiju i pomažu svojim kolegama u bolnicama. Jedna od najvećih zasluga ovog srpsko-američkog para, Mabel i Slavka Grujića, jeste animacija Karnegi fondacije da uputi novac-tadašnjih 100 000 dolara, za izgradnju Univerzitetske biblioteke u Beogradu, što će ostati jedan od njihovih najvećih doprinosa“, stoji u najavi.

Jelena Lozanić, kćerka prvog rektora beogradskog univerziteta, Sime Lozanića, bila je veliki borac za ženska prava, a tokom rata dobrovoljna bolničarka koja se brinula o ratnoj siročadi.

„Kao predstavnica jugoslovenskog Crvenog krsta, tokom rata, od 1915. do 1920. godine, odlazi u veliku humanitarnu misiju u Ameriku gdje sakuplja novac za srpsku vojsku i iznemogao narod. Poput Mabel i ona je pokretala radionice u kojima su Amerikanke i Kanađanke šile zavoje i odjeću za srpske vojnike, gostovala na brojnim univerzitetima i držala predavanja širom Amerike. Upravo tamo upoznaje svoju najveću ljubav-Džona Frotingama, koji je već uveliko zaražen ljubavlju prema Srbiji u kojoj je proveo najljepše godine tokom kojih je othranio preko 600 djece iz Vranja i okoline. Ovaj zaboravljeni američki dobrotvor je poklonio Srbiji u vidu donacija iznos od čak četiri državna budžeta iz 1915. godine“, navedeno je u saopštenju.

Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta po cijeni od pet eura.

Bonus video: