Domaća scena i subkultura u programu „Negovana divljina”

Organizacije “Klara i Rosa” i “ŠkArt” realizuju predstavljanje crnogorskih umjetnika u Subotici

1836 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Crnogorski umjetnici predstaviće ovih dana se u Subotici tokom manifestacije “Negovana divljina”, koja je počela u četvrtak, izložbom fotografija “Hits of Sonshine, Hits of Goldmine” Damira Murseljevića koja je otvorena u Dvorišnoj galeriji Centra za savremenu kulturu i umetnost.

Gostovanje crnogorskih umjetnika se realizuje na inicijativu organizacije “Klara i Rosa” iz Subotice, u saradnji sa organizacijom ŠkArt iz Tivta. Projekat je podržala Regionalna kancelarija Fondacije “Hajnrih Bel” iz Beograda.

Program se nastavlja danas kada će u 18.30 časova biti otvorena izložba “Connected” Nade Vojinović, a u 19 upriličen razgovor “Kratka istorija subkulture u Crnoj Gori” na kojem učestvuje Damir Murseljević, a moderira ga glumac Milivoje Mišo Obradović.

Večeras u 20 časova biće održan i razgovor sa pjesnikom Vladanom Vuksanovićem o njegovoj zbirci poezije “Gdje si neko nešto nešto”, a od 21 čas prisutni mogu uživati u muzičkom dijelu programa za koji je zadužena Vojinović (Bizarr.duo).

Kratki alternativni filmovi Miša Obradovića biće prikazani sjutra u 19 časova u sklopu programa pod nazivom “Šarlov Kino Dnevnik”, uz razgovor sa autorom “Kino margina kao prostor stvaralačke slobode”.

Razgovor sa umjetnicom Marijom Mitrović biće održan u 20 časova, a njen performan “Performans mariesoundsystem: Lost in an_other” u 21 čas, uz muzičku podlogu Murseljevića. Ovim audio-vizuelnim performansom umjetnika kroz intuitivno-čulne kreativne procese započinje neprekidnu igru traganja za kolektivnim, ličnim, kulturnim identitetima...

Na ovaj način oni će predstaviti crnogorsku kulturno-umjetničku scenu, sa akcentom na alternativni segment, a sve kroz fotografije, filmove, muziku, performans, poeziju i razgovore...

Murseljević je rođen 1979. godine u Podgorici, diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, Odsjek za grafički dizajn. Autor je brojnih projekata i učesnik međunarodnih i domaćih izložbi. Proteklih 20 godina posvetio je istraživanju različitih subkultupa, ali i stripu, marketingu, pozorištu, teoriji i istoriji savremene muzike i filma, radijskoj produkciji, čak i socijalnom radu kroz projekte prevencije u školama od bolesti zavisnosti. Poznat je po svojim fotografijama i kao popularni FM Mirda.

Obradović je rođen 1982. godine u tadašnjem Titogradu, a završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Vide Ognjenović i prof. Ljuboslava Majere, 2005. godine. Od 2008. je član ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta, a igra u nekim od najzapaženijih predstava, u serijama i filmovima, a i sam se bavi snimanjem filmova.

Vuksanović je rođen 1993. u Tivtu. Završio je glumu na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, a o svemu kratko kaže: “Poezija kao ono što ti želim reć’, gluma kao ono što čuješ čak i kad ćuti(m). More, bos, zagrljaj”...

Mitrović je rođena 1994. u Baru, često radi pod imenom “mariesoundsystem”. Ona je interdisciplinarna umjetnica i pijanistkinja posvećena izvođenju klavirskog repertoara druge polovine 20. i prve decenije 21. vijeka. Po obrazovanju je magistar savremenog klavira, a uz brojne solističke nastupe u zemlji i regionu, stalna je članica slovenačkog ansambla Stere koji djeluje na polju savremene klasične muzike.

“Eklektičnost njenog umetničkog delovanja uglavnom privlači pažnju šire publike jer je uz ulogu pijaniste i korepetitora, Marija angažovana i kao pozorišni i filmski kompozitor, muzikolog, multimedijalna umetnica i pedagog. Godine 2021. izabrana je za predstavnika Crne Gore u muzičkoj rezidenciji OneBeat koju organizuje sektor za edukaciju i kulturu U.S. State Departmenta sa ciljem afirmacije inovativne muzike širom svijeta. Tada je prvi put izvedeno njeno audio-vizuelno djelo Yu.spectrum u pozorištu Aeksandrinski (St. Peterburg) kao dio ciklusa koncerata Noiseroom, kada i započinje njeno umetničko delovanje pod alijasom mariesoundsystem”, navodi se u saopštenju. Koristeći prirodne materijale, ritualne tradicionalne i elektronske instrumente, Marija stvara dinamički sistem suptilnih višeslojnih tekstura zvuka kojim auralizuje osećaje, iskustva, tišine i afirmiše neku drugačiju stvarnost.

Vojinović je rođena 1991. u Baru. Fotografiju je zavoljela u ranom detinjstvu i njome se bavi duže od 10 godina. Prepoznatljvia je po projektu “Normalizujmo normalna tijela” koji veliča prirodnu i jedinstvenu ljepotu čovjeka.

Nevladino udruženje ŠkArt je osnovano u oktobru 2016. godine sa misijom razvoja i rada na stvaranju kulture i umjetnosti, posebno savremene i angažovane umjetnosti i feminističke i kvir kulture. Bave se i promocijom znanja, obrazovanja, edukacije i emancipacije, ali i osnaživanjem nezavisne kulturne i intelektualne društvene scene, podstičući društveni aktivizam i kritički angažman, posebno kod mladih.

Bonus video: