Otvori prozore da inkluzija uđe

"Naziv našeg kulturno-umjetničkog programa je 'Otvori mi prozore'. Prozore za novi dan, za nove izazove, prozore za nova znanja i druženja, za nove radosti i pobjede“

5875 pregleda 157 reakcija 0 komentar(a)
Detalj sa kulturno-umjetničkog programa "Otvori mi prozore", Foto: Svetlana Mandić
Detalj sa kulturno-umjetničkog programa "Otvori mi prozore", Foto: Svetlana Mandić

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditeom Nikšić organizovao je kulturno-umjetnički program pod nazivom "Otvori mi prozore".

Sve one koji su došli da zajedno sa korisnicima i zaposlenima u Dnevnom centru otvore prozore zapuhnuo je talas ljubavi, kreativnosti, radosti, i kući su otišli sa osmijehom na licu.

A dodatni miris i ljepotu tom vazduhu, dali su članovi KUD-a „Čigra“ koji već godinama, kako to reče šarmantna voditeljka Lara Šturanović, zajedno sa Dnevnim centrom grade „jednu lijepu i inkluzivnu priču“.

"Naš zadatak kao društva je da preduzmemo akcije i pronađemo zajednička rješenja za izgradnju odvažnijeg i otpornijeg svijeta za sve nas. Naziv našeg kulturno-umjetničkog programa je 'Otvori mi prozore'. Prozore za novi dan, za nove izazove, prozore za nova znanja i druženja, za nove radosti i pobjede“, poručila je Šturanović.

Šturanović
Šturanovićfoto: Svetlana Mandić

Publika nije krila oduševljenje viđenim, ali ni štedjela aplauze, a među njima su bili i predstavnici lokalne uprave, potprednik Opštine Mitar Goranović i sekretarka SO Ivana Šljukić, ali i dvije ministarke – rada i socijalnog staranja, Naida Nišić, i prosvjete, nauke i inovacija, Anđela Jakšić Stojanović.

„Zaista sve same pohvale za rad Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju. Smatram da je ovaj njihov program idealna poruka za sve, ne samo dnevne centre, nego i ostale građane Crne Gore, da inkluzija treba da bude naše prvo ime. Svim srcem podržavam inkluziju i zaista sam srećna što sam na ovako divnom događaju i što su se organizatori ovoliko potrudilli i na tome im se najtoplijem zahvaljujem“, kazala je ministarka Nišić za „Vijesti“ dok su salom i dalje odjekivali aplauzi, a učesnici programa primali čestitke.

Nišić
Nišićfoto: Svetlana Mandić

Jednako ponosni bili su zaposleni u Dnevnom centru i roditelji korisnika Dnevnog centra. Bila je tu i poneka suza, a osmijeha je bilo napretek.

„Za neke je uspjeh samo što su se pojavili na bini, za neke da nauče koreografiju, a neki su već ovladali scenom da su mogli da ubace i nešto svoje. Možda je za nas sve ovo 'sitno', ali ne i za njih nije. Ova noć je za njih megalomanska. Presrećna sam. Srce mi je puno. Vidim po roditeljima da su i iskreno oduševljeni. Njima puno znači što i njihova djeca imaju priredbu, što su se sredila, nastupila, dobila aplauze. Šta da kažem bez – blago meni kako su mi divni“, kazala je sa toplinom u glasu stručna saradnica u Domu Rajna Drekalović.

otvori mi prozore
foto: Svetlana Mandić

Ona, zajedno sa kolegama, već godinama priprema prave male bajke koje korisnicima Doma znače puno.

„Priprema je trajala skoro dva mjeseca i ovo je rad svih mojih kolega, a prvi put imamo mješovitu grupu, jer su zajedno učestvovali i korisnici do 27 godina i oni preko 27. Bilo je tokom priprema napora, strogoće i opuštenosti, ali mislim da smo izvukli ono što smo očekivali tako da su i mene iznenadili. Ovoga puta sam zahtijevala da imaju potpunu ulogu umjetnika, da imaju svoju salu za presvlačenje, da niko od porodice ne bude tu da ih odvodi i dovodi, već da sa mnom budu do kraja priredbe. Bilo je malo da drhte ruke i glas, ali ja sam presrećna i preponosna. I ne samo ja, nego i svi mi“, kazala je Drekalović „Vijestima“.

Drekalović
Drekalovićfoto: Svetlana Mandić

I mali/veliki drugari iz KUD-a „Čigra“ dobili su veliki aplauz za nastup, a oni su, zajedno sa korisnicima Dnevnog centra, tokom pjesme koju je na kraju izvela Kristina Jocović, izašli nbža binu sa porukom da inkluzija može da zaživi ali samo ukoliko je zajedno živimo.

„Hladni će šapat sa sjevera, ledena zima nikšićka, odnijeti brige iz kofera i donijeti osmjeh na usnama“, stihovi su pjesme koju pjeva Momir Jevtović Šmeki, a koju je otpjevala Kristina.

„Neka ovi stihovi budu nada za neko bolje sjutra. Neka brige za trenutak nestanu“, poručila je Lara Šturanović.

I neka svi zajedno – otvorimo prozore.

Bonus video: