Slikanje filma u stilu poznog realizma

Crnogorska slikarka Tijana Mrvošević bila je dio umjetničkog tima koji je oslikavao dugometražni animirani film “The Peasants” (Seljani), u istoj koprodukciji u kojoj je nastao i popularni “Loving Vincent”

3259 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od kadrova u filmu, Foto: Promo
Jedan od kadrova u filmu, Foto: Promo

Dugometražni animirani film “The Peasants”, odnosno “Seljani”, u koprodukciji Poljske, Srbije i Litvanije, imao je regionalnu premijeru na zatvaranju 29. Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu, nakon svjetske na Toronto International Film Festivalu.

Ono po čemu se ovo ostvarenje izdvaja je (post)produkcija. Naime, prvo je snimljen igrani film s poljskim glumcima, a zatim su u postprodukciji, na kojoj je radio i VFX tim srpske producentske kuće “Digitalkraft”, eksterijeri prilagođeni radnji koja se dešava na selu, na prelazu iz 19. u 20. vijek, da bi po tom materijalu kasnije nastajale slike, ulja na platnu, kadar po kadar, frejm po frejm...

Ista produkcija učestvovala je i u realizaciji filma “Loving Vincent”, koji je svojevremeno nominovan za Oskara. Inostrani koproducenti filma su BreakThru Films iz Poljske i Art Shot iz Litvanije, a ispred “Digitalkrafta” producenti su Ivan Pribićević i Jelena Angelovski. Film su režirali rediteljka Dorota Kobiela Velčmen i Hju Velčmen.

Na ekranizaciji romana poljskog nobelovca Vladislava Rejmonta, radilo je više od 22 pažljivo selektovana slikara, među kojima je i Tijana Mrvošević iz Crne Gore, uz supervizore Biserku Petrović i Vladimira Vinkića.

“Premijera filma se desila prvog decembra na zatvaranju Festivala autorskog filma. Sala je bila puna i bila sam jako uzbuđena zbog broja ljudi koji gledaju nešto čemu sam i ja u nekoj mjeri doprinijela. Posebno sam bila ponosna na neke svoje kolege koji su oslikali najbolje i najkompleksnije scene u filmu”, kaže ona i dodaje:

“Što se samog filma tiče, čekam da ga pogledam analitički, na premijeri je ipak puno drugih stvari odvlačilo moju pažnju. Mada, preporučujem svima koji budu u prilici da film pogledaju na velikom platnu”, prenosi ona svoje impresije sa domaće premijere, na početku razgovora za “Vijesti”.

Mrvošević je kazala da se radnja filma odvija u malom selu Lipce i prati život imućne seoske porodice.

“U glavnom fokusu je sukob između oca i sina oko zemlje i oko mlade seljanke Jagne, koja čini centralni lik u romanu i u filmu”, naglašava i dalje govori o tome kako je tekao proces i šta joj je bilo posebno izazovno.

“Kada je u pitanju slikarsko-animatorski dio posla u kojem sam ja sudjelovala, proces je bio sljedeći - imali smo osmočasovno radno vrijeme koje bi provodili u ručnom oslikavanju frejmova. Svako od nas dobio bi određenu sekvencu filma i imao zadatak da preko već snimljenog filma oslikava frejmove, korišćenjem animatorske tehnike rotoskopije. Kad je u pitanju samo slikanje korišćene su uljane boje, slikali smo na dasci i u stilu poznog realizma referišući se na poljske slikare s kraja devetnaestog vijeka”, priča Mrvošević.

U takvom projektu opasnost je da ponestane prostora za slobodu i kreativnost umjetnika, ali sa druge strane, iskustvo poput tog donese mnogo drugih benefita.

“Meni lično je bilo dosta teško raditi na ovom projektu zato što je prostor za kreativnost bio prilično sužen, pa mi je poslije nekog vremena postalo previše monotono. Međutim, kad saberem sve utiske, naučila sam mnogo toga o animaciji ali i o slikarstvu, kao i o radu i funkcionisanju u kolektivu, koji je u beogradskom studiju bio sjajan, to su sve izuzetno talentovani mladi slikari”, ističe slikarka.

Bez obzira na proces, tehnike i način produkcije, u prvom planu je priča koju film donosi.

“To je univerzalna drama o tragičnoj ljubavi i životu u maloj zajednici, gdje tradicija određuje ulogu svakog pojedinca. Tako i djevojka Jagna mora da se uda za starog i bogatog seljaka, uprkos ljubavi prema njegovom sinu, a vremenom postaje predmet zavisti i mržnje seljana”, navodi se u opisu.

Proces slikanja krenuo je početkom 2020. godine, a cijeli film je gotovo kompletno oslikan nakon tri i po godine rada. Za film je urađeno oko 40.000 frejmova, a u fizičkom smislu to je 1.200 slika, na kojima su mijenjani detalji u procesu animacije. Toliko je i sačuvanih slika - posljednjih frejmova iz svakog kadra. Ostavština filma je i oko 250 slika koje su ostale u Beogradu, a u planu je izložba tog materijala u MTS dvorani u vrijeme bioskopske premijere filma koja se očekuje 18. januara 2024. u Beogradu.

Bonus video: