U Nikšićkom pozorištu izložba tapiserija

"Početkom šezdesetih godina 20. vijeka u 'Ateljeu 61' se izrađuju tapiserije velikih formata po nacrtima najpoznatijih umјetnika jugoslovenskog i srpskog modernizma i savremene umјetnosti"

2223 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

U foajeu Nikšićkog pozorišta večeras će sa početkom u 20 časova, biti otvorena izložba „Umetnost i tkanje“, Ustanove za izradu tapiserija „Atelje 61“ iz Novog Sada.

„Atelje 61“, koji predstavlja jedinstvenu instituciju kulture u odnosu na sve muzeološke i galerijske ustanove na prostoru Zapadnog Balkana i jedinu kompleksnog tipa u Srbiji sa vlastitom produkcijom, osnovan je 1961. godine kao Ustanova za izradu tapiserija. Jedna je od svega pet sličnih institucija kulture u Evropi. Osnivači „Ateljea 61“ su dizajnerka tekstila Etelka Tobolka i poznati srpski slikar, tapiserista i mozaičar Boško Petrović uz podršku grada Novog Sada, koji je „Atelje 61“ proglasio za ustanovu kulture od posebnog društvenog značaja.

„Početkom šezdesetih godina 20. vijeka u 'Ateljeu 61' se izrađuju tapiserije velikih formata po nacrtima najpoznatijih umјetnika jugoslovenskog i srpskog modernizma i savremene umјetnosti: Stojana Ćelića, Jagode Buić, Lazara Vujaklije, Milana Konjovića, Save Šumanovića, Ilije Bosilja, Mladena Srbinovića, Boška Karanovića, Ankice Oprešnik…Prvim izložbama u zemlji i inostranstvu tapiserije su stekle visoka priznanja, koja su upisala 'Atelje 61' na mapu institucija kulture velikih vrijednosti i kvalitetnog načina rada“, stoji u najavi izložbe.

Tokom 60 godina trajanja, u saradnji sa preko 300 umjetnika, otkano je oko 900 tapiserija. „Atelje 61“ posjeduje Nacionalnu zbirku tapiserija koja se smatra jednom od najobimnijih zbirki u ovoj oblasti. U okviru institucije, pored programa kakvi su Međunarodno trijenale tapiserije i Internacionalna kolonija tapiserija „Boško Petrović“, moguće je pohađati i školu tkanja, koja tkanju pristupa sa pozicije starog zanata, kako su to u prošlosti činile naše bake i majke.

Organizatori izložbe su Opština Nikšić i „Atelje 61“, a u okviru decembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: