Sedmi festival mladih recitatora: Nagrađeni najbolji takmičari

Samo za prva mjesta nije bilo dileme – nagrađene učenice bile su najbolje u kazivanju poezije

6733 pregleda 120 reakcija 0 komentar(a)
Asija Ećo, osvajačica prve nagrade u konkurenciji srednjoškolaca, Foto: Svetlana Mandić
Asija Ećo, osvajačica prve nagrade u konkurenciji srednjoškolaca, Foto: Svetlana Mandić

Sedmi festival mladih recitatora Crne Gore koji organizuju “Obodsko slovo” i Javna ustanova “Zahumlje”, i koji je od 4. do 6. decembra održan u Podgorici i u Nikšiću, pokazao je da Crna Gora ne mora da brine kada su recitatori u pitanju. Zbog toga ne čudi što članovi žirija nijesu imali lak zadatak i što su se odlučili da nagrade veći broj takmičara. Samo za prva mjesta nije bilo dileme – nagrađene učenice bile su najbolje u kazivanju poezije.

Tako je u kategoriji od prvog do petog razreda prvo mjesto osvojila Lena Petrić iz OŠ „Risto Ratković" iz Bijelog Polja, drugo mjesto su podijelile Andrijana Vuletić, OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša" iz Budve i Luka Škopelja, OŠ „Kekec" iz Sutomora, dok su Zara Rašketić, OŠ „Mrkojevići" Pečurice- Bar i Filip Pavličević, OŠ „Savo Pejanović", Podgorica, bili treći. Specijalne nagrade za autorsku pjesmu dobili su Nejla Ličina, OŠ „25. maj", Rožaje i Ljubomir Popović, OŠ „Milan Vukotić", Zeta, a za kazivanje poezije: Omar Zejlenagić, OŠ „Sutjeska", Pogorica, Vasilisa Mijušković, OŠ „Ratko Žarić", Nikšić, Jana Lakonić, OŠ „Orijenski bataljon" Bijela, Zejna Gjokaj, OŠ „Mahmut Lekić", Tuzi i Andrija Jovićević, OŠ „Vlado Milić", Podgorica. Tako je odlučio tročlani žiri u sastavu: Milica Bakrač, pjesnikinja, Natalija Đaletić, magistar književnosti i teorije književnosti i Miroslava Uljarević, direktorica izdavačke kuće „Obodsko slovo“.

U kategoriji starijih osnovaca (VI-IX razred) prvo mjesto osvojila je Lana Spalević, OŠ „Savo Pejanović", Podgorica, drugo mjesto Miloš Bogdanović, OŠ „Ilija Kišić", Zelenika, i Balša Dapčević, OŠ „Njegoš", Cetinje, dok je treće mjesto pripalo učenicima Nikoli Martiniću, OŠ „Meksiko" Bar, i Hani Kurtagić, OŠ „Sutjeska", Podgorica. Specijalne nagrade za kazivanje poezije dobili su Andrea Kovačević, OŠ "9. maj", Sutivan, Bijelo Polje, Špresa Šaba, OŠ "Mahmut Lekić", Tuzi, Varja Vasiljević, OŠ "Olga Golović", Hana Kurtović, OŠ "Mirko Srzentić", Petrovac, i Milica Kankaraš, OŠ "Braća Labudović", Nikšić.

O nagrađenim recitatorima u kategoriji starijih osnovaca odlučivale su Milica Bakrač, Natalija Đaletić i Nevenka Vulić, profesorica razredne nastave.

„Sva djeca koja su učestvovala na ovom festivalu nagrađena jer su se potrudili sa učiteljima, nastavnicima i mentorima da odaberu pjesmu, da je nauče napamet i da se takmiče“, kazala je Bakrač i dodala da su odluke o nagrađenim učeniicima bile jednoglasne.

Prema riječima Milorada Durutovića, koji je bio član žirija za dodjelu nagrada najboljim recitatorima u kategoriji srednjoškolaca festivalom su svi nagrađeni.

„Ocijeniti najbolje među najboljima uvijek daje neku vrstu nezahvalnosti. Čak sam pomišljao prilikom poziva da budem član ovog žirija ima li smisla da se djeca takmiče u recitovanju poezije, a onda sam rekao da mora to imati jer je to još jedna od mnogih tekovina velike antičke kulture“, kazao je Durutović i dodao da su festivali tada imali jedinstven cilj – da se učesnici takmiče međusobno, ali i sa samim sobom.

Među srednjoškolcima je bilo oko 40 takmičara i prema riječima Durutovića, žiriju je samo u pogledu odabira prvog mjesta bio lak zadatak, jer je Asija Ećo iz Gimnazije „Slobodan Škerović“ bila neprikosnovana po svim kriterijumima, što je ona i pokazala kazivanjem pjesme. Prema njegovim riječima, odlučili su da drugo i treće mjesto podijele po dva takmičara, jer je teško bilo izabrati jednog. Tako su drugo mjesto podijelile Merjem Hadžić, iz medrese „Mehmed Fatih“ iz Rožaja i Milica Grujičić iz Gimnazije „Sveti Sava“ iz Podgorice, dok je treće mjesto pripalo Manji Perić iz podgoričke Srednje ekonomske škole i Dušanu Bulatoviću iz nikšićke Gimnazije „Slobodan Škerović“. Specijalnu nagradu za autorsku pjesmu dobila je Staša Obradović iz Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ iz Bijelog Polja, dok su Aleksandar Šćepanović iz cetinjske Likovne škole „Petar Lubarda“ i Irina Bulajić iz kotorske Gimnazije dobili specijalne nagrade za sugestivno kazivanje poezije.

Miljana Vlahović je bila jedina studentkinja koja se takmičila i njoj je uručeno specijalno priznanje za doprinos kazivanju poezije.

Nagrade su uručili predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, i direktor JU „Zahumlje“ Miodrag Čizmović.

„Nikšić, Podgorica, 'Obodsko slovo' i 'Zahumlje' pokazali su u prethodnim danima da Crna Gora može da bude jedinstvena u svojoj djeci, poeziji i njenom kazivanju. Oplemenjeni smo sjajnim duhomdjece iz svih krajeva Crne Gore koji nam daju nadu da će naša budućnost biti svijetla. Hvala ovoj divnoj djeci“, poručio je Kovačević.

Njemu i Čizmoviću je Miroslava Uljarević, direktorica izdavačke kuće „Obodsko slovo“, uručila zahvalnice.

Anđela Peković je podsjetila da je prvi festivalski dan održan u Biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici, dok su se druga dva dana recitatori takmičili u sali JU „Zahumlje“ u Nikšiću. Pokrovitelji festivala bili su Opština Nikšić, Grad Podgorica, Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Bonus video: