“Restoran Desert flower” na sceni “Zahumlja” u Nikšiću

U amaterskom ansamblu glavnu ulogu igra Marija Đuranović, (doktorirala u Beogradu na farmaciji, saradnik u nastavi na UCG), a u ostalim ulogama se pojavljuju pjesnici Darko Bulić i Sanja Veličković Radonjić, kao i mlađi amateri Kristina Babić i Emir Tičić

3150 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz jednog od ranijih izvođenja predstava, Foto: Privatna arhiva
Detalj iz jednog od ranijih izvođenja predstava, Foto: Privatna arhiva

Večeras će u sali „Zahumlja“, u Nikšiću, sa početkom u 18 časova, Studentski teatar iz Podgorice izvesti predstavu “Restoran Desert flower”. Riječ je o psihodrami Dragana Koprivice, koji potpisuje i režiju.

“Akcenat komada stavljen je na porodične i društvene teme, uz pitanja kuda ide alijenirana civilizacija uz neurotična stanja kao obilježja savremenih društvenih tokova, kao i na vječitu opasnost od povampirenja fašizma i u mikrosredinama poput pustinjskog restorana na usamljenoj željezničkoj stanici, gdje osoblje restorana, daleko od urbane sredine, ispoljava nasilnički odnos prema putnicima koji čekaju simbolični voz spasa za Zapad. Kao opsesivna čežnja, javlja se želja glavne junakinje da će voz najzad ući u pustinjsku stanicu i odvesti nju i dvije kćerke u zapadnu civilizaciju. Zbog cjelokupne atmosfere, komad prerasta u svojevrsnu opomenu i oznaku vremena u kojem živimo, uz osjećaj opšte nesigurnosti i zapitanosti kuda ide savremeno društvo pomjerenih vrijednosti, i je li Zapad spasonosna destinacija u vremenu pomjerenih vrijednosti”, stoji u najavi za predstavu.

U amaterskom ansamblu glavnu ulogu igra Marija Đuranović, (doktorirala u Beogradu na farmaciji, saradnik u nastavi na UCG), a u ostalim ulogama se pojavljuju pjesnici Darko Bulić i Sanja Veličković Radonjić, kao i mlađi amateri Kristina Babić i Emir Tičić. Muzičke i svjetlosne efekte potpisuje Dražen Milić, a majstor scene je Željko Jovanović.

Premijera komada je održana 2. juna na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović”, a zatim je igran u KIC-u “Zeta” – Golubovci, Centru za kulturu Pljevlja, i na 52. Festivalu dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju, gdje je Koprivici dodijeljena nagrada za najbolji domaći dramski tekst, a Mariji Đuranović specijalna nagrada za glumačko ostvarenje.

Predstava je izvođena i u socijalnim ustanovama od posebnog društvenog značaja, kao što su zavodi “Komanski most”, “Kakaricka gora”, Dječji dom “Mladost” – Bijela i Centar “Ljubović”, kao i u Domu starih “Duga” u Martinićima. Predstava je reprizirana na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović”, a zatim igrana i u Danilovgradu, pa će izvođenje u nikšićkom “Zahumlju” biti 12, a slijede i nova gostovanja.

Ulaz za predstavu je slobodan.

Bonus video: