Počasno priznanje za Ivanu Radovanović

Vajarka iz Crne Gore dobitnica je nagrade Međunarodnog skulptorskog centra iz Amerike

2828 pregleda 166 reakcija 0 komentar(a)
Ivana Radovanović, Foto: Privatna arhiva
Ivana Radovanović, Foto: Privatna arhiva

Novo međunarodno priznanje stiglo je za akademsku vajarku iz Crne Gore Ivanu Radovanović. Ona je dobitnica počasnog priznanja za skulpturu, a koje dodjeljuje Međunarodni skulptorski centar sa sjedištem u Nju Džerziju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Žiri u sastavu: Markus Braun (Nju Orleans, LA), David Oresick (Pittsburgh, PA) i Joshua Reiman (Portland, ME), jednoglasno je odlučio da istakne rad Ivane Radovanović.

ISC (Međunarodni skulptorski centar) je mjesto za dijeljenje i promociju rada umjetnika koji se bave savremenom skulpturom, kao i mjesto za pružanje različitih mogućnosti članovima. Imaju otvorenu intenciju da prepoznaju izvrsnost u ovoj oblasti i pružaju smislen, aktuelan sadržaj koji podstiče na razmišljanje, štampano, onlajn i lično, kazala je Radovanović.

“ISC Innovator Award je ustanovljena da oda priznanje kreativnim inovacijama pojedinaca, organizacija ili kolektiva koji razvijaju nove ideje i rade na poboljšanju i širenju polja savremene skulpture. Dobitnik ove nagrade pokazuje posvećenost svojoj zajednici i svojim radom utiče na društvene promjene”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Ovim počasnim priznanjem, Ivana Radovanović dobiće i priznanje na sajtu sculpture.org, kao i u njihovom mjesečnom biltenu. Tu je i jednogodišnje članstvo u ISC profesionalnom nivou koje uključuje: listing u imeniku ISC Sculptors, pristup mogućnostima ISC koje taj Centar nudi, godinu dana pretplate na Sculpture Magazine i još mnogo toga, nabraja Radovanović.

Vajar Elden Teft organizovao je Nacionalnu konferenciju o skulpturama na Univerzitetu Kanzas, u Lorensu, 1960. godine. Iz te radionice je krenulo osnivanje bijenalne konferencije koja je okupila vajare iz cijelog svijeta, a onda je nastao i Međunarodni skulptorski centar koji je postao najveće svjetsko udruženje vajara.

Radovanović je dobitnica brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Rođena je 1983. godine u tadašnjem Titogradu, diplomirala 2006. godine u klasi prof. Pavla Pejovića na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Magistrirala je 2009. kod istog profesora. Doktorirala je 2016. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Dušana Petrovića. Od 2021. radi kao docent na FLU na Cetinju.

Bonus video: