Predstavljena knjiga "Ludi kralj" Željka Ivanovića u Beogradu

"To je priča o mentalitetu i jednom vremenu, kraljevima koje smo većinski birali i koji su sa svojom kamarilom od društva napravili ludnicu"

13772 pregleda 91 reakcija 15 komentar(a)
Ivanović, Foto: Vijesti/Laguna
Ivanović, Foto: Vijesti/Laguna

Knjiga "Ludi kralj" Željka Ivanovića, izdanje beogradske izdavačke kuće Laguna, predstavljena je sinoć u Beogradu, u okviru manifestacije "Noć knjige", u knjižari Delfi u SKC.

Tokom autorske večeri, Ivanovic je istakao da "Ludi kralj" nije drama o nekom pojedincu već o društvu, okolnostima i nama kao zajednici.

"To je priča o mentalitetu i jednom vremenu, kraljevima koje smo većinski birali i koji su sa svojom kamarilom od društva napravili ludnicu", ukratko je kazao on.

Iz toga se već naslućuje tematika drame koju na neki način i živimo, a o čemu Ivanović godinama već i piše, ali kroz novinarske žanrove...

Željko Ivanović
foto: Vijesti/Laguna

"Otkud motiv - minule tri i po decenije, junake i događaje jednog vremena... To sam sve do skora opisivao isključivo kroz novinarske analize i kolumne, što me na kraju inspirisalo da ih stavim u dramsku formu, koja kao svaka fikcija, čini mi se i njima, tim mojim junacima, ali i meni kao autoru, puno više odgovara. Manje je ljutnje i neprijateljstva a vise smijeha i suza", objasnio je Ivanović.

S obzirom na to da je prepoznat po svojim kolumnama koje je, između ostalog, prije par godina sabrao u knjizi "Lovac na zmajeve", prisutne je zanimalo i zašto se odlučio na dramski tekst. Ivanović je odgovorio da u dramama, za razliku od romana i novele, nema lirike i deskripcije, da su tu primarni tekst, likovi i njihov dijalog, ali ida je ta forma za njega bila mnogo prijemčivija da ispriča dio onog što se dešavalo proteklih decenija na ovim prostorima.

"Nepravda, kao najveća tekovina ovog vremena je u srži ove drame, i one se pokazuje kroz životne priče glavnih junaka ovog teksta“, rekao je Ivanović.

Književnik i kolumnista Balša Brković u recenziji je čitaocima poručio da zaborave "Željka Ivanovića, antiratnog novinara iz ranih devedesetih, čovjeka koji je bio dio svih važnih projekata za stvaranje nezavisne medijske scene u Crnoj Gori (Krug, Monitor, Vijesti) lucidnog kolumnistu, pouzdanog hroničara našeg tranzicijskog lutanja, autora nekoliko vrijednih publicističkih knjiga", jer je u ovoj knjizi Željko Ivanović, dramski pisac.

"Njegov 'Ludi kralj' otkriva i pokazuje dubinu propasti jednog društva. Svi socijalni šavovi su popucali, svaka nepodopština je normalna, svi su razjedeni opštom ali i sopstvenom krivicom. Razgolićivanje sistema upravo počinje od te vrste uvida: zašto su i kako svi bili neka vrsta (ne)voljnih saučesnika", piše Brković.

Željko Ivanović
foto: Vijesti/Laguna

Autor se, primjećuje on, spretno poigrava i jednim sasvim ljudskim porivom, posebno prisutnim u totalitarnim ili autokratskim vladavinama - potrebom da se zamisli kako će završiti diktator.

"Hoće li ga snaći (pravedna) kazna ili će se, nekako izvući? Ivanovićev odgovor na to pitanje je dramski ubjedljiv", zapisao je Brković, a dramska spisateljica i scenaristkinja Maja Todorović dodala je u svojoj recenziji:

"Kada ludi kralj bježi nakon pada sa vlasti, logično i taj bijeg mora biti ludilo svoje vrste. Ironično, likovi ove drame su pokušali u ludnici da nađu mir i spas od ludila koje vlada svuda oko njih i koje se uvuklo u sve pore društva. Duhovito a tragično ova drama slika presjek stanja društva koje ostaje posle ludog kralja. Nažalost, njegov odlazak nije kraj ludila i posledice će se još dugo osjećati".

Željko Ivanović
foto: Vijesti/Laguna

Pisac Đuro Radosavović istakao je u osvrtu na knjigu da je Ivanović dobro zapisao sve loše što nam se događalo.

"Najbolje je što će se ova drama igrati, a najgore je što smo sa likovima iz drame živjeli 30 godina", piše Radosavović.

Na književnoj večeri, Ivanović je najavio da već radi na novom dramskom tekstu, da će to biti jednočinka, inspirisana Havelovim stvaralaštvom, i da će kao i kod čuvenog češkog pisca imati mnogo više autobiografskih detalja nego "Ludi kralj".

Tokom promocije, Ivanović je razgovarao sa psojetiocima manifestacije "Noć knjige", drugim autorima, a zatim je i potpisivao knjige čitaocima.

"Ludi kralj" je u prodaji i u Crnoj Gori, u svim knjižarama Nove knjige - Gradskim knjižarama i Kosmos knjižarama. Promocija u Podgorici će biti održana 21. decembra u knjižari Kosmos u Master kvartu.

Bonus video: