Željka Jovićević probila led

Razgovori s umjetnicima biće nova praksa u pljevaljskoj Umjetničkoj galeriji “Vitomir Srbljanović”

1881 pregleda 0 komentar(a)
Željka Jovićević je prva umjetnica sa kojom je priređen razgovor, Foto: Galerija quot;Vitomir Srbljanovićquot;
Željka Jovićević je prva umjetnica sa kojom je priređen razgovor, Foto: Galerija quot;Vitomir Srbljanovićquot;

Razgovori sa umjetnicima postaće nova praska u Umjetničkoj galeriji “Vitomir Srbljanović” u Pljevljima. Kako je saopšteno iz te javne ustanove, cilj je da se u narednom periodu publici približe savremene likovne prakse, ali i bolje upoznavanje radova autora koji gostuju.

Pljevaljska likovna publika imala je priliku da prisustvuje i učestvuje upravom razgovoru koji je vođen sa umjetnicom mr Željkom Jovićević. Razgovor je vodio direktor Galerije Aleksandar Ostojić.

Željka Jovićević je rođena 1992. godine u Kotoru. Osnovne i specijalističke studije slikarstva završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Cetinju gdje je 2015. godine dobila nagradu za najboljeg studenta na slikarskom odsjeku. Master rad na temu “Dinamički ekvilibrijum: Njujorška faza Pita Mondrijana” odbranila je 2021. godine na programu Transdisciplinarne humanistike i teorije umjetnosti Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu. Učestvovala je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Kotoru.

JU Umetnička galerija “Vitomir Srbljanović” iz Pljevalja nedavno je okviru podrške umjetničkom stvaralaštvu, a u skladu sa pravilnikom o načinu izlaganja u ustanovi, raspisala konkurs za izlaganje u toj ustanovi tokom 2024. godine.

“Pozivamo sve zainteresovane umjetnike da učestvuju i predstave svoje radove u našem gradu, ali i široj javnosti. Pravo učešća imaju svi akademski umjetnici kako sa teritorije Crne Gore tako i regiona. Konkurs je otvoren za umjetnike različitih umjetničkih praksi i izraza. Potrebna dokumentacija se šalje elektronskim putem u vidu mejla sljedeće sadržine: Pismo namjere, biografija i reference autora, portfolio koji obuhvata najmanje 10 fotografija ranijih djela i radova. Ustanova snosi troškove organizacije izložbe, štampe kataloga i plakata, kao i organizacije koktela za posjetioce. Obezbijeđen smještaj za autora i transport radova. Konkurs je otvoren do 20. decembra 2023. godine. Prijave slati na: galerijapv@t-com.me”, poručuju iz galerije.

Bonus video: