Nikšić: Večeras u „Zahumlju“ predstavljanje knjiga Bogoljuba Šijakovića

O knjigama će govoriti prof. dr Drago Perović, prof. dr Dušan Krcunović, prof. dr Budimir Aleksić i autor, dok je voditeljka programa Anđela Peković, urednica u JU „Zahumlje“

1549 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Večeras će u sali „Zahumlja“, sa početkom u 17 časova, biti predstavljene tri knjige prof. dr Bogoljuba Šijakovića: „Prolegomena za vizantijsku filosofiju i pitanje hrišćanske filosofije: orijentisanje, pristup, određenje, uticaj“ (2022), „Norma i nada“ (2023) i „Mišljenje u pletivu istorije: ogledi iz srpske istorije“ (2023).

O knjigama će govoriti prof. dr Drago Perović, prof. dr Dušan Krcunović, prof. dr Budimir Aleksić i autor, dok je voditeljka programa Anđela Peković, urednica u JU „Zahumlje“.

Šijaković je diplomirao i magistrirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a doktorsku tezu iz filozofije odbranio je 1989. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.Redovni je profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na predmetima iz oblasti filosofije. Od jeseni 2000. do kraja 2002. bio je ministar vjera u Vladi SR Jugoslavije, a od jula 2008. do marta 2011. ministar vjera u Vladi Republike Srbije.

Objavio je veliki broj knjiga, više od 260 studija, članaka, bibliografija, recenzija i prikaza u domaćoj i stranoj periodici i zbornicima na srpskom, njemačkom, engleskom, francuskom, ruskom, italijanskom, ruskom, slovenačkom i bugarskom jeziku. Priredio je veći broj stručnih tematskih zbornika, a urednik je nekoliko stručnih periodičnih publikacija.

Član je međunarodne redakcije Arhiva za srednjovjekovnu filosofiju i kulturu, rukovodi projektom „Srpska teologija u dvadesetom veku“ i uređuje istoimeni zbornik, autorski je urednik filosofske biblioteke „Aletheia“. Objavio je nekolike desetine prevoda stručnih tekstova sa njemačkog, engleskog, ruskog i grčkog.

Promociju Šijakovićevih knjiga organizuje JU „Zahumlje“ u okviru decembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: