Kamerni duo večeras nastupa u Pljevljima

Početak koncerta zakazan je za 19 časova

1272 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kamerni duo Marija Mitrović - pijanistkinja i Stefan Pavićević - klarinetista, održaće koncert na Velikoj sceni Centra za kulturu u Pljevljima. Početak koncerta zakazan je za 19 časova.

Koncert se održava pod pokroviteljstvom Opštine Pljevlja, a u organizaciji Centra za kulturu i NVO Lastavica.

Marija Mitrović je pijanistkinja posvećena izvođenju klavirskog repertoara druge polovine 20. i prve decenije 21. vijeka. Nakon diplomiranja na katedri za klavir Muzičke akademije na Cetinju u klasi prof. Bojana Martinovića, Marija Mitrović, kao dobitnik evropske stipendije, nastavila je studije u Sloveniji i Njemačkoj gdje je i magistrirala u klasi prof. Vladimira Mlinarića i renomiranog pijaniste i profesora Jan Boguslaw Strobela. Uz brojne solističke nastupe u zemlji i regionu, Marija je stalna članica slovenačkog ansambla Stère koji djeluje na polju savremene klasične muzike. 2021. godine izabrana je za predstavnika Crne Gore u muzičkoj rezidenci OneBeat koji organizuje U.S. State Department’s Bureau of Educational and Cultural Affairs i Bang on a Can’s Found Sound Nation. Pored navedenog, angazovana je kao korepetitor i kompozitor od strane Crnogorskog narodnog pozorista. Marija trenutno djeluje kao savremeni pijanista, pozorišni i fimski kompozitor, a kao pedagog klavira radi od 2020. godine u Umjetničkoj školi za muziku i balet ,,Vasa Pavić’’ u Podgorici.

Stefan Pavićević diplomirao je klasični klarinet na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Ante Grgina, a trenutno je na master studijama na istoj akademiji u klasi prof. Petra Garića. Njegova muzička interesovanja su raznovrsna, a kreću se od klasične muzike i džeza pa do savremenog i eksperimentalnog muzičkog izraza. Nastupao je kao član Crnogorskog simfonijskog orkestra, Crnogorskog Narodnog Pozorišta, Zetskog doma, u zemlji i regionu. Sa orkestrom Balsika 2013. godine nastupao je u Strazburu i Parizu. Uporedo sa klasičnim klarinetom izučava i saksofon, te sa džez ansamblima Baltazar i Kuhinjazz ima snimljena dva studijska albuma. U klasičnoj muzici posebno interesovanje gaji prema muzici XX vijeka. Radio je kao nastavnik klarineta i saksofona u nekoliko muzičkih škola u zemlji. Trenutno predaje u Umjetničkoj školi za muziku i balet ,,Vasa Pavić’’ u Podgorici i zaposlen je kao prvi klarinetista Vojnog orkestra VCG. Živi u Podgorici.

Bonus video: