Izložba djela koja je otkupio MSUCG

Postavka “Akvizicije” biće otvorena večeras u Podgorici

1331 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba umjetničkih djela koja je novoosnovani Muzej savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG) otkupio u 2023. godini, biće otvorena večeras u Podgorici, u 19 časova. Postavka “Akvizicije” biće dostupna za posjetioce do prvog februara 2024. godine, u Galeriji MSUCG i u Perjaničkom domu.

MSUCG je u septembru raspisao Javni konkurs za otkup likovnih djela i muzejskih predmeta iz oblasti savremene umjetnosti za 2023. godinu, a tim putem je otkupljeno ukupno 14 radova za koje su izdvojili 42.500 eura.

Na izložbi će biti predstavljena djela: Šejle Kamerić, Lenke Đorojević, Siniše Radulovića, Adrijane Gvozdenović i Goda Palekaite, Irene Lagator Pejović, Darje Bajagić, Aleksandra Vukotića, Ivice Aranđusa, Vlatke Vujošević, Jovete Ljumovića, Darka Vučkovića, Velibora Pavićevića, Adina Rastodera i Jelene Pavićević Marković.

Kustoskinja izložbe Teodora Nikčević kazala je da je ovo značajan korak MSUCG ka proširivanju svoje kolekcije i podršci umjetnicima koji se izražavaju posredstvom novih medijskih formata.

“Ova inicijativa je rezultat Javnog konkursa za otkup radova, koji je prvi put obuhvatao formiranu zbirku novih medija. Konkurs je pružio jedinstvenu priliku za uspostavljanje veze između Muzeja i umjetnika koji se bave novim medijima - kako onih već etabliranih i međunarodno priznatih, tako i mladih umjetnika koji već ostvaruju značajne rezultate”, rekla je Nikčević.

Kustoskinja izložbe Natalija Đuranović zapisala je da je savremena umjetnost danas ambijent sa različitim jezicima i interpretacijama, gdje je eminentni umjetnički izraz oslobođen svake moguće klasifikacije, a umjetničko djelo predstavlja intuiranje umjetnikovog potencijalnog realiteta. Umjetnici stvaraju sa drugačijim odrednicama, izražavajući svoju potrebu za vlastitom stvaralačkom slobodom.

“Kako Muzej savremene umjetnosti Crne Gore u svojoj ucrtanoj strategiji otkupa podržava inovativna umjetnička kretanja, tako se, po prikazu raznovrsni, na ovoj izložbi mogu uočiti radovi izvedeni u različitim medijima - od slikarstva i vajarstva do video-radova, digitalno izvedenih radova i fotografije”, kazala je Đuranović.

Bonus video: