Raspodijeljeno više od 420.000 eura za finansiranje 23 projekta NVO iz oblasti kulture

Akcenat na NVO iz oblasti amaterskog stvaralaštva

4769 pregleda 8 komentar(a)
Vujović, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Vujović, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović kazala je da je opredijeljeni iznos za finansiranje nevladinim organizacija za projekte iz oblasti kulture i umjetnosti u 2023. godini raspodijeljen.

Nezavisna komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, nakon ocjenjivanja kompletnosti dokumentacije, donijela je odluku o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama za projekte u oblastima kulture i umjetnosti, u iznosu 421.095,68 eura za realizaciju 23 projekta nevladinih organizacija u oblastima kulture i umjetnosti za 2023. godinu.

To su rezultati javnog konkursa ''Kultura spaja: od amatera do profesionalaca" koji je bio raspisan u julu. Na javni konkurs podnijete su ukupno 122 prijave od strane 114 nevladinih organizacija, navodi se u saopštenju.

Vujović je istakla da se nada da je komisija donije dobre odluke, s obzirom na različitost predloženih aplikacija i da "će podržani projekti doprinijeti pozitivnim promjenama u sektoru, posebno promociji folklora i drugih oblika nematerijalne kulturne bastine".

Sektorskom analizom koju je sprovelo Ministarstvo kulture i medija tokom 2023, utvrđeno je da je u NVO sektoru najteža situacija upravo u oblasti kulturno-umjetničkih društava (KUD), posebno stanja njihove opreme i uslova rada.

"Zato su uslovima konkursa bila propisana veća sredstva tj.broj vidova podrške za projekte koji promovišu kultirno umjetničko amatersko stvaralaštvo", dodaje se.

Podsjeća se da je Vlada odobrila preusmjerenje sredstava s potrošačke jedinice Ministarstvo finanasija na potrošačke jedinice obuhvaćene Odlukom o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2023. godini.

Na osnovu navedenog zaključka, na potrošačku jedinicu Ministarstvo kulture i medija preusmjerena su sredstva u iznosu 421.171,77 eura.

Odluka o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama je dostupna na sajtu Ministarstva kulture i medija.

Nakon odluke, uslijediće potpisivanje ugovora sa aplikantima.

"Nakon uplate sredstava, posebna pažnja vodiće se o analizi namjenskog trošenja sredstava, tokom godine i preciznom izvještavanju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: