Inspirativni dokumentarci Kino kluba Podgorica

Svoja djela večeras će predstaviti: Bojana Šolaja, Jelena Kontić, Ivan Velimirović, Milica Radovanović, Jovana Božović i Marko Vukčević, i Ivana Čogurić. Program počinje u 19.30 časova u CZK Ribnica

3156 pregleda 1 komentar(a)
Scena iz filma “Ko te štedi” Bojane Šolaje, Foto: Kino klub Podgorica
Scena iz filma “Ko te štedi” Bojane Šolaje, Foto: Kino klub Podgorica

Projekcija šest kratkih filmova u produkciji Kino kluba Podgorica biće upriličena danas u Podgorici, u multimedijalnoj sali Centra kulturnih zbivanja “Ribnica” u 19:30 časova.

Četiri filma su rezultat Škole dokumentarnog aktivističkog filma, dok su dva filma nastala u okviru mentorskog programa EkoDoku. Voditelj škole i mentor na filmovima je reditelj Mladen Ivanović, a svoja djela predstaviće: Bojana Šolaja, Jelena Kontić, Ivan Velimirović, Milica Radovanović, Jovana Božović i Marko Vukčević, kao i Ivana Čogurić.

“Polaznice i polaznici edukativnih programa Kino kluba imali su priliku da uče o filmskom jeziku, medijskoj pismenosti, snimanju, režiji i montaži. U dobrom duhu aktivizma, svako od njih imao je zadatak da istraži i prenese važne priče iz svoje zajednice na platno”, navodi se u obrazloženju.

Svaki od nastalih dokumentaraca na autentičan način gledaoce vodi na različita putovanja otvarajući nove poglede na život i svijet koji se dešava u neposrednoj blizini.

Bojana Šolaja filmom “Ko te štedi” otključava prostor zanatske radnje u centru Podgorice, koja se već svojim izgledom ne uklapa u klinč dvije urbanističke vizije glavnog grada, kao svjedočanstva dva vremena.

“Film pruža uvid u život stakloresca Alba, postavljajući pitanje da li se u savremenom kontekstu pojedinac vrednuje kao ličnost, ili je u potpunosti sveden na ulogu koju u društvu obavlja?”, piše u najavi.

Iz filma 'Most' Jelene Kontić
Iz filma "Most" Jelene Kontićfoto: Kino klub Podgorica

Jelena Kontić predstavlja film “Most” kojim pruža uvid u emotivni svijet vlasnika prve i najstarije privatne galerije u Crnoj Gori, koji se bori sa mogućnošću njenog zatvaranja.

“Film nas vodi kroz galeriju ispunjenu umjetničkim djelima, gdje se vlasnik sjeća vremena kada je sve vrvilo od ljudi i zbivanja, dok iz dana u dan odlaže ono što donosi moderna budućnost, društvo i život”, ističe se u opisu.

Ivan Velimirović u filmu “Ista noć” gledaoce vodi na putovanje kroz jedinstvenu kombinaciju političkog protesta i žurke snimljenih istovremeno, otkrivajući neočekivanu harmoniju između dva različita svijeta. Kroz humorističan ton, film naglašava da smo, uprkos različitim okolnostima, dio iste noći u kojoj se smijeh, radost i želja za promjenama prepliću.

Scena iz filma 'Ista noć' Ivana Velimirovića
Scena iz filma "Ista noć" Ivana Velimirovićafoto: Kino klub Podgorica

“Milica Radovanović donosi priču o vjerovatno Ivani koja se kroz Berane šeta iz istoimene poznate crnogorske pjesme. Iako možda i nije ta Ivana, ovo je film o jednoj prosječnoj samohranoj majci sa nadprosječnom snagom i entuzijazmom pred svakodnevnim životnim izazovima. Film ‘Ko je Ivana?’ nudi dubok uvid u izazove i snagu žene koja se suočava sa svakodnevnim poteškoćama, ali i pruža inspirativnu sliku njene nepokolebljive pozitivnosti i hrabrosti”, najavljeno je iz Kino kluba Podgorica.

Drugi dio večeri biće posvećen ekološkim dokumentarcima iz projekta “Eko Doku”.

Iz filma 'Ko je Ivana' Milice Radovanović
Iz filma "Ko je Ivana" Milice Radovanovićfoto: Kino klub Podgorica

Djelo “Ekopatriotizam” potpisuju Jovana Božović i Marko Vukčević, a fokus je na ekološkom aktivizmu i njegovom značaju u očuvanju životne sredine.

“Film prati akciju čišćenja brda Ljubović i protest kod rijeke Gračanice. Ova dokumentarna priča ističe kako individualni i kolektivni napori mogu doprinijeti ekološkoj borbi i kako se ekološka svijest može razvijati i jačati u društvenom kontekstu”, piše u najavi.

Ivana Čogurić predstavlja film “Pileta Piletović” kojim nudi satiričnu analizu društvenih pojava kao što su nepotizam i demagogija, kroz prizmu humorističnog pripovijedanja. Ovaj film koristi oštroumnost i ironiju da bi oslikao društvene anomalije, pokazujući kako ove prakse oblikuju i deformišu svakodnevni život i odnose u društvu.

Bonus video: