Vujović: Finansiranje NVO iz javnih fondova je ulaganje u razvoj

Potpisani ugovori sa predstavnicima 23 nevladine organizacije iz oblasti kulture i umjetnosti, koje je Ministarstvo kulture i medija podržalo u okviru konkursa „Kultura spaja: od amatera do profesionalaca" u iznosu od 421.000 eura

1949 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Finansiranje nevladinih organizacija iz javnih fondova ulaganje je u razvoj, jer u oblastima gdje su nedovoljno razvijeni vladini programi, komplementarno sa državom djeluju i nevladine organizacije.

To je saopštila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, povodom potpisivanja ugovora sa predstavnicima 23 nevladine organizacije iz oblasti kulture i umjetnosti, koje je Ministarstvo kulture i medija podržalo u okviru konkursa „Kultura spaja: od amatera do profesionalaca" u iznosu od 421.000 eura.

Kazala je da je ministarstvo podržalo ovogodišnji konkurs za NVO sa najvećim iznosom do sada, i osim originalnih i autentičnih ideja po kojima su se izdvojila 23 podržana projekta, mnogo veći broj njih nije zadovoljio kriterijume konkursa i dokazao opravdanost za finansiranje.

“Kultura i umjetnost važan su dio naših života i nacionalnog identiteta. Podržavati ovu oblast je važan zadatak, kojem veoma odgovorno pristupamo, ali tamo gdje uvijek ne stiže država, stiže živahan i aktivan NVO sektor i zbog toga zaslužuje podršku države, posebno u osjetljivim oblastima kao što je očuvanje kulturne baštine”, poručila je Vujović.

Istakla je značaj snažnog nevladinog sektora kao jednog je od glavnih stubova demokratije i razvijenog građanskog društva, koji je bio veoma jak u periodu kada je “vladin sektor bio zarobljen jednoumljem”, i da je zbog toga finanisiranje nevladinih organizacija iz javnih fondova ulaganje u razvoj demokratizacije društva u cjelini.

“Ne možemo kvantifikovati, ni tačno odrediti koliko je značajan rad NVO u dijelu zaštite ranjivih grupa, u dijelu podrške roditeljima i djeci, odbrani ljudskih prava, demokratije i drugih oblasti'', poručila je Vujović.

Cilj je, kako je dodala, kvalitetno i održivo partnerstvo sa nevladinim organizacijama, jer njihovo iskustvo, znanje, povjerenje koje “uživate kod građana i građanki od izuzetnog su značaja za kreiranje i sprovođenje zajedničkih politika, planova i reformi.

Vujović je iskazala očekivanje da će podržani projekti doprinijeti pozitivnim promjenama u sektoru, posebno promociji folklora i drugih oblika nematerijalne kulturne baštine.

“Potrebne su nam dobre ideje, dobi projekti, dobri opisi problema i aktivnosti koje će rezultirati poboljšanjem stanja i rješenjima, a vi to imate, kao što imate i našu podršku, a nadamo se da vaše sljedeće aplikacije neći biti odgovor na loše stanja u sektoru, već orjenitasane na razvoj sektora kulturne baštine”, rekla je Vujović.

Navela je da je saglasna sa odlukama nezavisne komisije i principom da je bolje podržati manji broj kvalitetno odrađenih projekata koji svojim značajem mogu doprinijeti razvoju cijelog sektora, sa naglaskom na aktivizam i amaterizam.

Vujović je dodala da visok stepen interesovanja, ne prati visok stepen kvaliteta projektnih aplikacija.

Poručila je da su u Ministarstvu kulture i medija spremni da pomognu u dijelu svojih nadležnosti i ovlašćenja da se sektor dodatno proceduralno uredi, “kao i da rado budemo gosti i aktivni učesnici na svim događajima koje planirate”.

Vladana Glogovac, predsjednica nezavisne komisije koja je donijela je Odluku o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama, rekla je da je su na ocjenjivanje stigle 122 prijave od 114 nevladinih organizacija.

“Osim originalnih i autentičnih ideja, aplikanti su pokazali visok stepen umijeća pripreme projektne dokumentacije, što je važan iskorak. Konkurs je samo jedan od mehanizama za razmjenu iskustva i podrške, a ovi projekti su prepoznati kao inovativna komponenta u kreiranju našeg kulturnog ambijenata”, rekla je Glogovac.

Ona je istakla da je ovaj konkurs imao veći fond u odnosu na ranije konkurse “što osim veće odgovornosti uliva i veću nadu da ćete uspjeti da oživite ovaj segment kulturne baštine i umjetničkog stvaralaštva”.

“Današnjim potpisivanjem ugovora nastaju međusobne obaveze i odgovornosti svih aktera u ovom zajedničkom poslu, da kroz monitoring i obostranu posvećenost u realizaciji ostvaritmo vidljive rezultate”, zaključila je Glogovac.

Valentina Mitrović, predsjednica NVO “Zvjezdice sa Valentinom”, koja je dobila podršku za realizaciju projekta, rekla je da je veoma srećna što Ministartvo kulture i medija prepoznaje značaj projekata za djecu jer oni su nosioci kulturne scene, i “dok god ulažemo u dječije stvaralaštvo mi zapravo ulažemo u budućnost društva”.

“Zvjezdice se raduju realizaciji projekta i jedna čekamo da male i velike gledaoce naše emisije upoznamo sa ključnim ciljevima konkursa”, poručila je Mitrović.

"Na koktelu koji se uslijedio čule su se projektne ideje učesnika, kao i razgovor o tome kako se mogu unaprijediti znanja i licenciranje koreografa i upravljača KUD-ova, kao i nedostatak interesivanja dječaka za folklorne igre, dok djevojčice pokazuju izuzetan interes", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: