Počinje Smotra kratke video forme

Festival alternativnog filma i videa od danas pa do nedjelje donosi bogat program u više selekcija

1985 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Smotra kratke video forme, Festival alternativnog filma i videa ove godine postaje punoljetan. Program 18. Smotre počinje večeras u Podgorici i održava se do nedjelje u sali Dodest Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, svake večeri od 20 časova i u nedjelju u 19.

Ovogodišnji gost smotre je Petar Mitrić, jedan od osnivača i organizatora Jugoslovenskog festivala jeftinog filma, kao i programa “Mladi duh Evrope” koji je na Festivalu evropskog filma Palić posvećen filmskim inovacijama i novim tendencijama snažnog autorskog pečata. Pored filma bavi se i muzikom.

Program će večeras otvoriti inostrana selekcija u trajanju od oko sat vremena, a koja donosi filmove autora iz Rusije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Izraela, Francuske, Mađarske, Katara... Selektori su Pjer-Luk Vilankurt iz Kanade i Aleks Mart iz Bjelorusije.

foto: Promo

Filmovi koji će sjutra biti prikazani su iz domaće selekcije, i to: “Pokorni sluga Radovan. Rob umjetnosti” čiji je autor Jovan Nikitović, ”The Ashtrazy” Ksenije Šćepanović, “Bar” Marka Danilovića, “N(j)egovana divljina: KodKlare&Rose” Damira Murseljevića, “Ljubavni ples kormorana” Ivana Ćetkovića, “Anatema” Jane Radičević, “I Bulgari Plachu” čiji je autor grupa “Ponos Nostra”, “Temperance” pod potpisuje Azra Omk, “O međuvremenu” Mladena Vujovića, “The infinty of the flies” Vuka Pekovića, “Ko kosi?” Krsta Giljena, “Zaron” Tine Kuzman, “U zdravom telu zdrav duh” Sare Marović i “O živjelo nam Zabjelo” koji potpisuje Saša Jovetić.

Projekcija tih filmova trajaće oko sat i po vremena, a nakon toga će biti prikazani i kratki aktivistički dokumentarni filmovi nastali u produkciji Kino kluba Podgorica.

“Tokom radionica kratkog, aktivističkog, dokumentarnog filma u produkciji Kino kluba Podgorica tokom 2022/2023. godine polaznici/ce su učili o filmskom jeziku, medijskoj pismenosti, snimanju, režiji i montaži… Voditelj škole i mentor programa je reditelj Mladen Ivanović. Važne priče iz svog okruženja mladi autori su prenijeli na veliko platno”, navodi se u opisu.

Njihovi filmovi biće prikazani od 22 časa, a na repertoaru su: “Ko te štedi” Bojane Šolaje, ”Ekopatriotizam” Jovane Božović i Marka Vukčevića, “Ko je Ivana?” Milice Radovanović, “Pileta Piletović” Ivane Čogurić, “Ista noć” Ivana Velimirovića i film “Most” Jelene Kontić.

Nedjelja je rezervisana za program “Videografija regiona - Experimental Superstars” iz Novog Sada iz Srbije i počinje u 19 časova u Dodestu...

“Experimental Superstars je festival eksperimentalnog filma i muzičkog videa koji je pokrenut 2015. godine. Težište festivala je na kratkim, apstraktnim filmskim formama koje istražuju mogućnosti filmskog jezika i komunikacije vizuelnim sredstvima. Prikazujemo 8 nagrađenih experimentalni filmova sa Experimental Superstars 2023”, navodi se u opisu.

U selekciji su filmovi “Žeravice jučerašnjice, plamen” koji potpisuje Wilijam Hong-ksao Veji iz Ujedinjenog Kraljevstva, “Sok” Mone Keil iz Njemačke, “Pripit” koji je radio Rolland Miskolci iz Srbije, “Kutija” Tomaža Pavkovića iz Slovenije, “Krug” Filipa Kaminijaka iz SAD-a, “Čelična vuna” Džonatana Bauera iz UK-a, “Nostalgična pluća” Feliksa Kleja iz Njemačke i film “Evo nekih slika” koji potpisuje Janik Mosiman iz Švajcarske.

Nakon toga, u 20.30 časova slijedi program nazvan “Proba Pojačanog prisustva”.

“Pojačano prisustvo” je bend iz Podgorice koji čine: Jelena Laban, Pavle Prelević i Ilija Gajević. Debitantski album “U mojoj kući” izdali su ove godine, a na otvorenoj probi možda naprave drugi album, najavljuju organizatori.

Pokrovitelji smotre su Sekraterijat za kulturu i sport Podgorica i Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, a organizatori Studio Branko i nevladina organizacija “Zabjelo Republika”.

Bonus video: