U čast Božidara Bote Nikolića

Program “Harmonija svjetlosti i tame” i projekcija filma “Tri karte za Holivud”, biće upriličeni večeras u Crnogorskoj kinoteci, a ulaz je slobodan

1659 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Program “Harmonija svjetlosti i tame”, posvećenom velikom reditelju i direktoru fotografije Božidaru Boti Nikoliću, biće održan danas u Crnogorskoj kinoteci u 19 časova, u kamernoj sali Muzičkog centra.

“Pridružite nam se na večeri posvećenoj živopisnom svijetu filmskog stvaralaštva čuvenog direktora fotografije i reditelja, Božidara Bote Nikolića, kako bismo zajedno prošetali stazama filmske istorije i posebno se prisjetili jednog umjetničkog velikana. Ovo nije obična noć, već posebna prilika da dublje zaronimo u svijet njegove estetike, oblikovane svjetlom i sjenkama”, saopšteno je iz Kinoteke.

Gost večeri je glumac Branislav Lečić koji je, navode iz Kinoteke, spreman podijeliti intimne priče o saradnji i prijateljstvu sa Nikolićem u razgovoru sa moderatorom Vanjom Kovačevićem.

Biće ovo veče ispunjeno emocijama, sjećanjima i naravno, nekim od najljepših trenutaka iz Botinih filmskih ostvarenja... Prikazaćemo i restauriranu verziju filma “Tri karte za Holivud” koji će nam pružiti autentičan doživljaj Botinog vizuelnog izraza, a ulaz je slobodan”, najavljuju oni.

Rođen u Nikšiću 1942. godine, Nikolić je kročio u svijet kinematografije tokom 60-ih i 70-ih godina kao televizijski kamerman Radio televizije Beograd. Postao je sinonim za izuzetnog direktora fotografije sarađujući sa nekim od najcjenjenijih reditelja kao što su Lordan Zafranović, Živko Nikolić, Vatroslav Mimica, Milan Jelić, Vlasta Radovanović i Miša Radivojević.

Njegovo ime postalo je neodvojivo od kultnih ostvarenja kao što su “Balkanski špijun” (koji je režirao zajedno sa Dušanom Kovačevićem), “Tri karte za Holivud”, “Balkanska braća”, i “U ime oca i sina” kao i film “ Tamna strana Sunca” u kojem je Bred Pit ostvario jednu od svojih prvih uloga.

U svojoj dugoj karijeri Nikolić je uspio da osvoji srca publike i kritičara, a svoj rad krunisao je sa dvije Zlatne arene u Puli, i to prvo za film “Beštije” (1978), a zatim za “Život je lep” (1985). Njegova režija zajedno sa Dušanom Kovačevićem za “Balkanskog špijuna” takođe je donijela Zlatnu arenu. Njegova vizija nije bila zaboravljena ni 2016. godine, kada je na Sofestu nagrađen statuetom Sloboda, priznanjem za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, posebno za njegov rad sa kamerom, podsjećaju iz Kinoteke.

Bonus video: