Uvid u revolucionarne misli savremenog pozorišta

U saradnji Korifej teatra i FDU sa Cetinja objavljena je knjiga “From Act to Acting - Priručnik Jana Fabrea za izvođača 21. vijeka”

3593 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Korifej teatar
Foto: Korifej teatar

Knjiga “From Act to Acting - Priručnik Jana Fabrea za izvođača 21. vijeka” objavljena je u saradnji Korifej teatra i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, objavili su nedavno iz Korifeja, ističući da su ponosni na taj projekat.

Promocija će biti održana 18. januara, u Crnogorskom narodnom pozorištu u 11 časova, u sklopu januarskog repertoara CNP-a.

Profesor emeritus dramskih studija na Univerzitetu u Antverpu u Belgiji, Luk Van den Dries istakao je da ovo izdanje pruža uvid u “Fabreove revolucionalne misli savremenog pozorišta”.

“’From act to acting. Fabreov vodič za izvođača 21. vijeka’ je esej, manifest i priručnik za izvođača, baziran na sveobuhvatnom iskustvu Jana Fabrea kao pozorišnog umjetnika i koreografa. Ova knjiga baca novo svjetlo na fizički, mentalni i vokalni trening izvođača i uz to pruža uvid u Fabreove revolucionarne misli savremenog pozorišta”, kazao je Van den Dries.

Najavljen masterklas od 15. do 25. januara: Ilustracija
Najavljen masterklas od 15. do 25. januara: Ilustracijafoto: FDU Cetinje

Još jedno veliko ime iz svijeta dramske umjetnosti istaklo je značaj publikacije. Richard Schechner, univerzitetski profesor emeritus na “Tisch School of the Arts” na njujorškom univerzitetu i urednik “TDR: The Drama Review” izdanja, podsjeća da je Fabre majstor teatra.

“Ova knjiga sadrži toliko Fabreove mudrosti koliko može biti sabijeno u riječima i prenešeno kroz uvide, vježbe i improvizacije. Još od 60-ih godina on je majstor teatra, performansa”, zabilježio je on.

Jedinstvena umjetnica performansa svjetskog renomea Marina Abramović jasno je preporučila ovo djelo kao obavezno štivo: “Must have. Must read. Must practice”...

Italijanski pozorišni reditelj, dramaturg, dizajner koji je od 1980-ih dio evropske i svjetske pozorišne avangarde, umjetnik Romeo Castellucci opisuje da Jan Fabre počinje probe u “tamnoj noći kojoj se pozorište uvijek izlagalo jer nikad ništa nije urađeno i neće biti urađeno”.

“Iz ovog razloga njegovo pozorište je plamen koji raspaljuje srce takvim intenzitetom koji je nezavisan od koncepta. Ova knjiga sabira 40 godina vježbi i predavanja i treba da bude izazov onima koji žele da stvaraju pozorište kao upozorenje: sagorite unutar forme”, kaže on.

Čuveni rusko-američki glumac, baletan i koreograf Mikhail Baryshnikov zaključuje da je ova knjiga “pokušaj da se nadahnuti izvođači vode do Fabreovog mjesta ekstremne i često neudobne iskrenosti”.

“Studenti pozorišta i plesa će razumjeti da u ovoj knjizi Fabre koristi tehnike i metode koje su ustanovili drugi, ali Jan sve to prebacuje u neopisive teritorije tijela i duše u potrazi za oblikovanjem umjetnika u ono što on zove ‘ratnik ljepote’”, konstatuje on.

Iz Korifeja ističu i da će od 15. do 25. januara na FDU, na Cetinju biti upriličene i radionice sa Janom Fabreom i njegovom trupom sa kojom ih realizuje, a prijave su u toku. Najavljeni predavači su Ivana Jozić iz Hrvatske, Gustav Koenigs iz Njemačke, kao i Jan Fabre. Prijave su otvorene do danas, cijena i način aplikacije dostupni su onlajn na zvaničnim stranicama organizatora, a broj učesnika je ograničen. Mogu se prijaviti glumci, studenti glume, plesači, performeri, iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Albanije i Kosova.

Izdanje i štampanje publikacije i prevoda knjige podržano je sredstvima Ministarstvo kulture i medija Crne Gore putem redovnog konkursa za sufinansiranje programa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva kojim se ostvaruje javni interes u kulturi.

Bonus video: