Šekspirove “Kraljice” o položaju žena danas

Predstava u adaptaciji i režiji Livije Pandur, Kazališta “Marin Držić” iz Dubrovnika, biće izvedena večeras u CNP-u

2166 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: CNP
Scena iz predstave, Foto: CNP

Predstava “Kraljice” Kazališta “Marin Držić” iz Dubrovnika, biće izvedena večeras na velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) u 20 časova.

Prema Šekspirovim dramama, dramski tekst su pisali Tibor Hrs Pandur i Livija Pandur, a adaptaciju i režiju potpisuje Livija Pandur, a Tibor Hrs Pandur je dramaturg.

“Na liniji daljeg unapređenja regionalne saradnje, CNP sa zadovoljstvom najavljuje gostovanje Kazališta ‘Marina Držića’ iz Dubrovnika s predstavom ‘Kraljice’”, najavili su ranije iz nacionalnog teatra.

“Na scenu, jedna za drugom, izlaze četiri žene triju generacija čije su sudbine u mnogo čemu slične. Bez obzira na svoju potencijalnu krivicu, sve su one žrtve građanskog rata, udovice i majke ubijenih sinova. Kobne posljedice tih gubitaka sasvim su im jasne: s jedne strane, otkrivaju mizoginiju i zavisnost žena o muškoj rodbini u vezi sa sigurnošću, čašću i društvenim priznanjem, s druge”, zapisao je Tibor Hrs Pandur i dodao:

“Iz njihovih međusobnih odnosa i obračunavanja, koje u početku karakteriše manjak empatije, sitna suparništva i natjecanja u pretrpljenim gubicima, tokom drame uspostavljaju solidarnost, međusobno razumijevanje i saosjećanje, jer ubrzo shvataju vlastitu beznadežnu situaciju na rubu društvene stvarnosti”, piše on.

Uloge u predstavi tumače: Marija Šegvić, Nika Lasić, Angela Bulum, Mirej Stanić, Bruna Tullio i Zdeslav Čotić koji je, kao jedini muškarac u glumačkoj podjeli, preuzeo sve muške likove.

Predstava se temelji na “Ričardu III”, ali i drugim Šekspirovim dramama i govori o poziciji žene ne samo u tom periodu, već i danas, naglasila je rediteljka.

“U ovoj predstavi govorimo o mizoginiji, nejednakosti, o borbi pojedinaca, ne samo žene, za istinu, za pravo, za pravo glasa i mislim da je to danas u ovom svijetu jako važno”, rekla je ranije Pandur ističući da iako u Šekspirovim dramama žene imaju veliku ulogu, često se u adaptacijama zanemaruju.

Njoj je bilo zanimljivo upravo da se bavi tim ženskim likovima na osnovu kojih je spoznala da se od burnih vremena u istoriji, pa do danas nije mnogo toga promijenilo, pa tako ni odnos prema ženama.

“Glavna tema predstave je pozicija žene, ne samo tada, već i danas. Predstava govori o mizoginiji, nejednakosti, borbi pojedinaca za istinu i pravo glasa. Danas je to jako važno”, rekla je rediteljka ranije.

Bonus video: