Novi film Ivana Marinovića pred domaćom publikom

Bioskopska distribucija filma "Živi i zdravi", u Crnoj Gori počinje u Podgorici 31. januara, dok je pretpremijera 30. u Herceg Novom

5229 pregleda 292 reakcija 1 komentar(a)
Scena iz filma, Foto: Promo
Scena iz filma, Foto: Promo

Novi film crnogorskog reditelja Ivana Marinovića "Živi i zdravi" od februara će biti na bioskopskim repertoarima, nakon što je svjetsku premijeru imao u novembru 2023. u glavnom takičarskom programu prestižnog filmskog festivala "A" kategorije, "Black Nights" u Talinu.

"Živopisna crnogorska komedija ''Živi i zdravi'' stiže u bioskope u prvoj nedjelji februara, a tim povodom objavljen je prvi trejler filma. Pretpremijera filma zakazana je za 30. januar u Herceg Novom, a zvaničnu bioskopsku distribuciju u Crnoj Gori film počinje premijerom u Podgorici 31. januara, dok je beogradska premijera zakazana za 6. februar", navodi se u saopštenju producentske kuće "Adriatic Western".

Živi i zdravi
foto: Promo

Vjenčanje, tradicija, ali i sukob novog i starog, kao i prelijepi ambijent Herceg Novog i primorja Crne Gore, predstavljaju okvir dirljive komedije, a producenti joj dopisuju i epitet "eksplozivna". Uloge tumače glumci i glumice iz Crne Gore i regiona: Tihana Lazović, Goran Slavić, Momo Pićurić, Mirjana Joković, Goran Bogdan, Dragana Dabović, Snježana Sinovčić Šiškov, Dejan Đonović, Miloš Pejović, Sejdo Alijaj i drugi.

"Komedija prati mladi par prije i tokom svadbe. Dinamičan i komplikovan odnos mlade, koja naprasno odustaje od udaje i mladoženje koji je na insistiranje oca primoran na ovaj čin, vjenčanje pretvaraju u farsu sa nizom neočekivanih obrta. Uzbudljiva situacija začinjena je pićem i dinamitom, baš kako tradicija i običaji nalažu", piše u sinopsisu.

Režiju i scenario potpisuje Ivan Marinović koji je publici poznat po svom debitantskom ostvarenju ''Igla ispod praga'', filmu koji je i danas popularan, a 2016. je bio crnogorski kandidat za nagradu Oskar. Taj film je obišao više od 50 međunarodnih filmskih festivala i postavio visoka očekivanja od novog Marinovićevog ostvarenja.

''Živi i zdravi'' je koprodukcija šest država, partneri su "Adriatic Western" iz Crne Gore, "Sense Production" iz Srbije, "Analog Vision" iz Češke, "Kinorama" iz Hrvatske, "Krug Film" iz Sjeverne Makedonije i "Spok Film" iz Slovenije.

Film su podržali Filmski centar Crne Gore, koproducent je Radio Televizija Crne Gore, a dobio je i značajnu podršku renomiranog fonda Savjeta Evrope Eurimaž (Eurimages), tu je i See Cinema Network i Kreativna Evropa MEDIA, kao i Češćkog filmskog fonda, Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audio-vizuelnog centra, Slovenskog filmskog centra, Filmske agencije Sjeverne Makedonije, a sufinansijeri su i Opština Herceg Novi, lokalna Turistička organizacija, dok je generalni sponzor Portonovi risort.

Bonus video: