Zadovoljstvo rada i istraživanja moraju da budu vodilja za umjetnike

Knjiga “From Act to Acting - Priručnik Jana Fabrea za izvođača 21. vijeka”, u izdanju Korifej teatra i FDU sa Cetinja, predstavljena je juče u CNP-u

2947 pregleda 0 komentar(a)
Jan Fabre, Foto: BORIS PEJOVIC
Jan Fabre, Foto: BORIS PEJOVIC

Povezati inteligenciju i racio, intuiciju i instikte, pasiju i strast, kroz sebe i tijelo, u kontekstu umjetnosti, izvedbe na sceni, vrhunac je kojim se doseže potpuna ogoljenost i ranjivost ljudskosti, ljepote i emocija. To je poručio belgijski multimedijalni umjetnik i pedagog Jan Fabre predstavljajući juče u Podgorici knjigu “From Act to Acting”.

Izdanje “From Act to Acting - Priručnik Jana Fabrea za izvođača 21. vijeka” koji potpisuju Jan Fabre i Luk van den Dries, objavljeno je u saradnji Korifej teatra i Fakulteta dramskih umjetnosti (FDU) sa Cetinja, a predstavljeno u Crnogorskom narodnom pozorištu. Autor je rekao da je posebno radostan zbog ponovnog dolaska u Crnu Goru, “prelijepu malu zemlju punu strastvenih ljudi” podsjećajući da je prije oko 20 godina bio u nacionalnom teatru sa Ivanom Jožić, na poziv Branislava Mićunovića.

Ističući da ga je na korak izdanja svjetski popularne knjige u Crnoj Gori podstakla posvećenost glumice Anđelije Rondović koja je pohađala njegove radionice u Antverpenu, ali i oduševljenje rediteljem Zoranom Rakočevićem koji je tokom tog perioda brinuo o njihovom djetetu, reditelj, koreograf i scenograf svjetskog glasa, osjetio je veliku ljubav, kako među njima, tako i prema umjetnosti.

Sa promocije
Sa promocijefoto: Boris Pejović

“Vidio sam tu nevjerovatnu ljubav, a ljubav je, u suštini, razlog zašto sam ja ovdje sa ovom knjigom. U suštini, sve je u ljubavi, pa tako i ova knjiga na kojoj smo radili 10 godina tri moja glavna izvođača-performera, koji su u mojoj umjetničkoj trupi više od 20 godina, kao i neki drugi ljudi”, priča Fabre.

Govoreći o knjizi, reditelj i umjetnički direktor Korifej teatra Zoran Rakočević rekao je da je “From Act to Acting” mnogo više od priručnika, te da je upravo to jedna od njihovih najdražih aktivnosti u prethodnoj godini. Rakočević je iznio zahvalnost FDU čiji je dekan, producent Edin Jašarović rekao da je ovo izdanje velika stvar i naglasio da će tek u budućnosti biti jasan i shvaćen značaj ove knjige u Crnoj Gori.

Fabre se duže od 45 godina bavi pedagoškim radom koji i istražuje i uzdiže na više nivoe, da bi svoje pristupe davno još sabrao u inovativnoj knjizi koja predstavlja svojevrsnu smjernicu i vodič individualnog, ali i partnerskog, umjetničkog razvoja.

“Zadovoljstvo rada i zadovoljstvo istraživanja moraju biti vodilja za glumce, plesače, koreografe, reditelje. Predanost da istražuješ sebe samoga i zadovoljstvo time, jer tvoje tijelo je tvoje oruđe, ti si suština scene, u suštini. A ljubav, ljubav prema zanatu, prema profesiji, ljubav prema tijelu, ljubav prema sebi, sve to me je dovelo ovdje gdje jesam”, konstatovao je Fabre.

Sa promocije
Sa promocijefoto: Boris Pejović

Ivana Jožić je na promociji izdanja kazala da ona, prvenstveno dolazi iz sfere klasičnog baleta, zatim savremenog plesa, performansa, a tek onda i glume. Prošla je mnoštvo radionica i edukacija, a u svom putu nikada nije naišla na pristup koji je “toliko holističan, zaokružen i koji znači performeru, glumcu, izvođaču na svim nivoima”.

“Na mentalnom, na emotivnom, na fizičkom, na seksualnom, na intelektualnom. Nikad nisam naišla na rad koji toliko proširuje mogućnosti jedne osobe koje ona može aktivirati. Mislim da je u tome najveća snaga Fabreovog rada, samim tim i ove knjige, jer knjiga je samo formalan, strukturiran rad koji se zapravo događa u prostoru”, rekla je Jožić.

Ona je istakla da se nada da će mnogo crnogorskih umjetnika proći kroz opisani proces koji ona, kaže, vidi kao određenu vrstu pročišćavanja.

“Mislim da je to pročišćavanje za glumce veoma bitno - da se razvija, ali i da se istovremeno čisti. I stvarno se nadam da će što više ljudi prepoznati snagu ovog guiding linea, što nije zapravo lako”, rekla je umjetnica koja će držati radionice na Cetinju.

Anđelija Rondović koja predaje “pokret” na FDU rekla je da će knjiga njoj kao edukatorki biti veoma značajna, a posebno radionice koje je pohađala.

“Meni su tada radionice bile potrebne zato što sam imala potrebu da se nakon porodiljskog odsustva vratim da predajem na Fakultetu, da i obnovim znanje, ali i saznam nešto, no... Sama mogućnost da budem uz čovjeka kakav je Jan Fabre i da nam on drži radionice, a na kraju krajeva i da čitamo knjigu čovjeka koji je ne samo reditelj nego kompletan umjetnik za mene je predstavljalo nešto novo, neko osvježenje i vjeru”, rekla je ona.

Crnogorska glumica i profesorica na FDU Dubravka Drakić prisjetila se svojih početaka na Akademiji na Cetinju i rekla da će knjiga poput ove upotpuniti studije.

“Smatram da je sve ono što je naš rad i sve ono što treba da bude savremeno pozorišno zapravo rezultat dijaloga”, konstatovala je ona i kazala da glumac treba da bude zbir različitih škola, da se nadopunjuje, usavršava i balansira a ne biva isključiv po pitanju svog izraza.

“Dakle, svi mi znamo da jedno bez drugog ne može, da kultura tijela, poštovanje tijela i ono o čemu Jan Fabre u knjizi govori predstavlja pomjeranje nekih granica. Svi se u današnje vrijeme nosimo sa tim izazovom pomjeranja granica, a za majstorske pedagoge veliki je izazov povezivanje studenta sa svojim tijelom i sa samim sobom. Ova knjiga će nam biti priručnik ka onome čemu svi težimo, ka onome što se zove živo pozorište, neposredno pozorište, prisutnost i dijalog”, poručila je Drakić.

Sa promocije
Sa promocijefoto: Boris Pejović

Fabre je istakao i da je mladim ljudima i umjetnicima današnjice neophodno da se upoznaju sa klasicima, kako bi stvarali dalje i kako bi uopšte nasta(ja)la moderna, savremena umjetnost i ono što se nesumnjivo može okarakterisati kao kvalitetno.

“Možemo biti avangardni tek onda kada razumijemo tradiciju. Tako je i u pozorištu i teatru, baletu, vizuelnoj umjetnosti i umjetnosti uopšte”, poručio je Fabre koji je nakon promocije potpisivao knjige...

Među prisutnima na predstavljanju ovog izdanja u Crnogorskom narodnom pozorištu bila je tek nekolicina studenata, glumaca, ali i nekoliko renomiranih umjetnika, a nakon predstavljanja izdanja i razgovora koji su prisutni vodili, niko od njih nije imao dodatnih pitanja.

Izdanje i štampanje publikacije i prevoda knjige podržano je sredstvima Ministarstva kulture i medija Crne Gore putem redovnog konkursa za sufinansiranje programa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva kojim se ostvaruje javni interes u kulturi.

Nikada nijesam naišla na pristup koji je toliko holističan, zaokružen i koji znači performeru, glumcu, izvođaču na svim nivoima. Na mentalnom, na emotivnom, na fizičkom, na seksualnom, na intelektualnom. Nikad nisam naišla na rad koji toliko proširuje mogućnosti jedne osobe koje ona može aktivirati. Mislim da je u tome najveća snaga Fabreovog rada, samim tim i ove knjige, jer knjiga je samo formalan, strukturiran rad koji se zapravo događa u prostoru", rekla je Jožić

U suštini, sve je u ljubavi, pa tako i ova knjiga na kojoj smo radili 10 godina tri moja glavna izvođača-performera, koji su u mojoj umjetničkoj trupi više od 20 godina, kao i neki drugi ljudi”, kazao je Fabre

Bonus video: