Saga o Lameli „C”

Na stranu to što ni ministar, gospodin Odović, očigledno ne shvata o čemu se tu zapravo radi - jer se, u protivnom, ne bi ostrvio na tu jednu lamelu, već bi vrlo ozbiljnom problemu pristupio vrlo ozbiljno

10362 pregleda 11 komentar(a)
Temeljna jama na UP 82 DUP-a “Zabjelo - Ljubović”, izmjene i dopune, ljeto 2020. godine, Foto: B. Vukićević
Temeljna jama na UP 82 DUP-a “Zabjelo - Ljubović”, izmjene i dopune, ljeto 2020. godine, Foto: B. Vukićević

One moje drugarice - arhitektice mlade, mnogo mlade, mnogo slatke - spočitnuše mi u međuvremenu da je neprofesionalno, neodgovorno - i krajnje sebično (!) - s moje strane - to što sam riješio da se u potpunosti posvetim teorijskim temama u predstojećem periodu - da sve što imam (majko) stavim na teoriju - i to baš u trenutku kada je tzv. javno mnijenje raspolućeno na ove što podržavaju Odovića, ministra, u namjeri da sruši notornu Lamelu “C” podno Ljubovića - nezakonito podignutu baš na mjestu gdje se, jednom davno, cura zaljubila u mladića - i na ove što su, barem deklarativno, stali na stranu nevoljnika koji su pokupovali te (nezakonite) stanove u toj nezakonito podignutoj lameli.

Drage dame, rekoh, više je, u načelu, ovih što prave probleme, nego što je nas koji upozoravamo na probleme i ovih što bi, da je sreće, trebalo da rješavaju probleme - a ne rješavaju ih - što rezultira gomilanjem neriješenih problema - od kojih su mnogi nerješivi, moram naglasiti - i što će neminovno dovesti, u dogledno vrijeme, do kolapsa sistema, odnosno do svojevrsne (dramske) katarze - poslije koje ništa više neće biti isto...

A kako se na slatkim licima arhitektica mladih nije dešavalo ništa - ama baš ništa što bi mi dalo za pravo da nastavim u naznačenom pravcu - riješih da ipak batalim tešku priču...

Konstatovao bih, dakle, da je ovdje riječ o problemu koji je vrlo složen - i u cjelini i u pojedinostima - te da, sa jedne strane, država Crna Gora - majka naša, vječna joj slava i hvala - ne bi polučila neke realne benefite ako bi Odović - časni sin ove države - izbrisao tu Lamelu “C” - ako bi izbrisao jedan nelegalno podignuti objekat od 100.000 nelegalno podignutih objekata na teritoriji Crne Gore - gorde i slavne domovine naše mile - dočim, sa druge strane, ne mogu a da se ne solidarišem sa nevoljnicima koji bi platili račun u slučaju da Odović sprovede u djelo svoju nakanu - bez obzira što bih u ovom trenutku tipovao, za sve pare, da je takav ishod u domenima fantazija.

U prilog konstataciji da je problem vrlo složen - podsjetio bih vas da u Saopštenju sa XXI sjednice Ustavnog suda Crne Gore - najviše sudske instance u državi - koja je održana 26. decembra prošle godine - stoji, između ostaloga, i sljedeće:

“Pokreće se postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o stavljanju van snage Odluke o izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana “Zabjelo - Ljubović” u Podgorici (Službeni list Crne Gore - opštinski propisi, br 19/09, od 11. juna 2009. godine) (Službeni list Crne Gore - opštinski propisi, br. 39/20, od 16. novembra 2020. godine), koju je donijela Skupština Glavnog grada - Podgorice”.

Da ne bi bilo zabune - notorna Lamela “C” se nalazi upravo u zahvatu pomenutog DUP-a, kojega je Skupština GGPG usvojila, nije na odmet ponoviti - davne 2009. godine - i kojega je ta ista Skupština stavila van snage početkom novembra vesele 2020. godine.

Temeljna jama podno Ljubovića i nezakonita Lamela “C” u pozadini, ljeto 2020. godine
Temeljna jama podno Ljubovića i nezakonita Lamela “C” u pozadini, ljeto 2020. godinefoto: B. Vukićević

Nadao sam se da će se arhitektice mlade - mnogo mlade, mnogo slatke - zgroziti nad činjenicom da govorimo o planskom dokumentu, opet ponavljam - iz davne 2009. godine - što znači da je prošlo skoro pa desetljeće i po, od trenutka kada su građanke i građani koji žive u obuhvatu DUP-a “Zabjelo - Ljubović”, izmjene i dopune - posljednji put bili u prilici da se oficijelno odrede o karakteru - ili barem o ključnim karakteristikama - prostora u kojem žive.

Od mladih i slatkih arhitektica sam očekivao pitanje - ma je li moguće da su te građanke i ti građani već desetljeće i po isključeni iz oficijelnih procesa odlučivanja o prostoru u kojem žive? - ali se ipak ispostavilo da su arhitektice mlade previše mlade - i previše slatke - da bi barem naslutile razmjere problema, a nekmoli dalekosežne posljedice višedecenijskih naopakih praksi u oblasti prostornih politika.

Na stranu to što ni ministar, gospodin Odović, očigledno ne shvata o čemu se tu zapravo radi - jer se, u protivnom, ne bi ostrvio na tu jednu lamelu, već bi vrlo ozbiljnom problemu pristupio vrlo ozbiljno - holistički - potrudio bi se da problem shvati (i prihvati) u cjelosti - da uvaži sve faktore koji generišu problem - i da zatim ponudi spasonosno rješenje...

“Odlukom o stavljanju van snage DUP-a “Zabjelo - Ljubović””, klicao je početkom novembra 2020. godine Iko Vuković, tada aktuelni gradonačelnik GGPG, “spriječili smo gradnju 40 novih objekata (! - op.a.)”.

I još se Iko, o istom trošku, zahvalio građankama i građanima na upornoj borbi protiv njega (Ika) i Fika Aleksića, njegovog najstarijeg druga, a ujedno i vršitelja dužnosti glavnog podgoričkog ćate za arhitektonske rabote u to vrijeme - a zahvalio se građankama i građanima i na strpljenju - jer je Iku i Fiku trebalo neko vrijeme da prelome u glavama. Trebalo je da investitor prvo iskopa temeljnu jamu za legalni novi objekat (jedan od onih 40 koji nijesu izgrađeni) - i to baš prekoputa nelegalne Lamele “C” - sa južne strane - pa da Iko (Glavni grad) zatrpa tu jamu - pa da na red dođe i stavljanje van snage pomenutog DUP-a.

Nakon Odluke o stavljanju van snage DUP-a “Zabjelo-Ljubović”, otpočinje ljuta borba za njegovo “oživljavanje” - što je i razumljivo. Pomenuću da je aktuelna većina u Skupštini GGPG, početkom avgusta prošle godine - kada je, tradicionalno, malo kome do DUP-ova - izglasala da se inicijativa o oživljavanju DUP-a “Zabjelo-Ljubović” uvrsti u Dnevni red Skupštinske sjednice.

U Obrazloženju Prijedloga Odluke o stavljanju van snage Odluke o stavljanju van snage Odluke o usvajanju izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana “Zabjelo - Ljubović” u Podgorici (nije smiješno!) - o stavljanju, ukratko, van snage Odluke o stavljanju van snage DUP-a “Zabjelo - Ljubović”, izmjene i dopune - veli sljedeće:

“Skupština GGPG donijela je na sjednici od 2. novembra 2020. godine Odluku o stavljanju van snage Odluke o izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana “Zabjelo - Ljubović” u PG (SLCG - Opštinski propisi, 39/20, od 6. novembra 2020. godine)”.

Pa ide paljba iz svih raspoloživih oružja i oruđa:

“Predmetna odluka donešena je suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi, Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, Statutu GG, te u konačnom, suprotno Ustavu CG i Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava, kojima se garantuje pravo na imovinu, jer Skupština GG nije bila nadležna za donošenje ovakve odluke, materija koja se reguliše predmetnom odlukom, regulisana je zakonom (? - op.a.), a navedenom odlukom je vlasnicima zemljišta u zahvatu predmetnog plana faktički onemogućeno (! - tu smo dakle - op.a.) korišćenje sopstvene imovine u skladu sa važećim zakonskim određenjima.”

I onda se čudimo kad nikne par lamela tamo gdje ne bi trebalo da niču lamele...

OK, ispucah za danas - nastavak sage o Lameli “C” u narednom broju...

***

Ako neko poznaje Nenada Vujadinovića - Nešu - dekana Fakulteta umjetnosti UDG - neka mu prenese da mi (još!) nije legao honorar(čić) za ona četiri časa koja sam uredno održao u septembru prošle godine - 18. septembra (2 časa) i 25. septembra (2 časa) - Teorija arhitekture II - prije nego što je Neša ukinuo predmete Teorija arhitekture I i Teorija arhitekture II (FU UDG, Osnovne studije - S13 E2) - čime je, nakon 13 i po godina, studenticama i studentima uskratio mogućnost da se na Fakultetu umjetnosti UDG elementarno informišu o počelima Arhitekture, prve među umjetnostima - ali o tome više u nekom od narednih brojeva...

Nešo dušo, nemoj, molim te...

Bonus video: