Predstava “Jelena Savojska” otvara Makado

U toku su pripreme za predstavu po tekstu Marije Sarap i u režiji Zorana Rakočevića

2867 pregleda 3 komentar(a)
Jelena Đukić igra Jelenu Savojsku, Foto: Duško Miljanić
Jelena Đukić igra Jelenu Savojsku, Foto: Duško Miljanić

Predstava “Jelena Savojska”, po tekstu Marije Sarap, u režiji Zorana Rakočevića i izvedbi glumice Jelene Đukić, otvoriće deveti Međunarodni festival kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO u februaru.

Riječ je o koproducentskom projektu Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” iz Podgorice koji je i organizator Makada, Kulturnog centra “Nikola Đurković” iz Kotora i Korifej teatra iz Kolašina. Pripreme za predstavu su u toku, a pored Sarap, Rakočevića i Đukić kojoj je povjerena uloga, ekipu upotpunjuje i Bojan Peko Minić kao muzička podrška.

“Ovaj komad je poetska refleksija jedne od najznačajnijih istorijskih figura ovog prostora. Njena sjena danas je prisutna u mnogim društveno-političkim diskursima, od onog progresivnog integrativnog doživljaja Jelene Savojske kao geografske i kulturne poveznice ovog krša sa bijelim svijetom, do one epske u kojoj se pojavljuje kao vila gorska koja je nadigrala nečemurnu tuđijensku dinastiju svojim stasom i glasom”, navodi reditelj Rakočević.

“Jelena je bila žena od krvi i mesa, suštinski pobunjenica za boljim svijetom, boljim ljudima i boljim društvom. Žena sa dvora koja je njegovala žive i polužive, a kopala mrtve”, zapisao je Rakočević.

Bonus video: