Izložba „Ubi bene, ibi patria” Lidije Vujačić

Postavka će biti otvorena večeras u Podgorici, u galeriji “Katarinine čarolije”

467 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba slika dr Lidije Vujačić ”Ubi bene, ibi patria” biće otvorena danas u Podgorici, u galeriji nevladine organizacije “Katarinine čarolije” u Ulici Miljana Vukova 9, u 19 časova.

Postavku će otvoriti akademska slikarka Milijana Vujović, a događaj će biti ispraćen i poezijom. Svoje stihove govoriće Natalija Novaković.

Govoreći o slikama Lidije Vujačić, Vujović je istakla da one odišu čistotom duha i emocije, prije svega.

“Motivi na slikama prof. dr Lidije Vujačić su urbanog karaktera, urbani pejzaži koji zrače toplinom i nježnošću. Snažni gestualni zahvati, bilo bojenim površinama ili izlivanjem boje, ukroćeni su u formi kućice sa nenametljivim koloritom gradeći prirodnu kolorističku ravnotežu”, zapisala je Vujović.

Ona je primijetila i da kućice bogate koloritom koje Vujačić slika, nose karakter i stvaraju atmosferu djela...

“Kuće ili objekti izgledaju više kao subjekti, ličnosti sa emocijom, identitetom, koji su u neprestanoj interakciji sa drugima. Lidijine slike nam jasno, iako na bajkovit način, poručuju da autorka govori, odnosno bojama priča, o različitim individuama, međuljudskim odnosima, odnosno o društvu u kojem živimo, prirodnom i sociokulturnom okruženju, ljepotama, ali i problemima savremenog doba”, smatra slikarka.

Vujović je dodala i da, ukoliko se slike Lidije Vujačić posmatraju kao povezane kompozicije, uočljivo je da autorka “promišlja antropološki, a na platnu djela umjetnički”.

“Slike prikazuju osoben likovni dar i zadovoljstvo stvaranja same autorke. To je divan buket emocija koje pomažu da se svijet promijeni nabolje. U to ime, zastanite na trenutak, osjetite njihovu pozitivnu energiju i dijalog sa posmatračem i bićete veoma zadovoljni”, poručuje Vujović.

Bonus video: