Princeze na dvoru Petrovića stvarale ideje i djela koje će postati 'svijetlo oružje' crnogorske diplomatije

"Visprene, otresite i obrazovane, hrabre i direktne učesnice u političkom životu, osobe na čije se mišljenje moralo računati, naklonjene umjetnosti i humanitarnom radu, odlučne da društveni status iskoriste za opšte dobro - listom su ostavile značajan trag u istoriji svog, ali i drugih naroda, uz poneku tešku sudbinu i preranu smrt, čisto da nas podsjete da su i one samo ljudi"

4035 pregleda 60 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

U JU "Muzeji i galerije" Nikšić odlučili su da ispričaju priču o princezama na dvoru Petrovića i da ta njihova priča stigne, prije svega, do učenika, kako bi na taj način edukovali omladinu, ali i uticali na aktivniji odnos škola prema kulturnoj baštini.

Jedan dio projekta je izložba portreta i kostima koja je otvorena u galeriji "A" u Trim centru u Nikšiću i koju ću posjetici moći da pogledaju do 1. marta.

Prema riječima direktorice Muzeja i galerija, Vesne Todorović, rad na projektu, koji ima više aspekata, trajao je skoro dvije godine.

"Jedan od tih aspekata je i pedagoško-istorijski i nadamo se da će omladina pozitivno odgovoriti na našu želju i ideju da preko ovog projekta omladinu 'uvedemo' u galerije i približimo im istoriju na način koji u Crnoj Gori nije puno njegovan. Kad govorimo o istoriji, uglavnom govorimo o istoriji ratovanja, junacima, herojizmu, oružju. Međutim, ova tema je malo drugačija. Govori se o jednoj drugačijoj energiji", kazala je Todorović.

Tu energiju je slikarka Iva Stanišić uspjela da prenese na platno, da dočara vrijeme na koje se često pozivamo.

"Za portrete, deset princeza i portret kralja Nikole, izdvojila sam godinu i po. Fotografije koje su mi bile inspiracija bile su crno bijele i lošeg kvaliteta, tako da je i to predstavljalo dodatni izazov za mene. Potrudila sam se da prenesem duh tog doba i naše istorije koja je vrlo posebna. Svaka mi čast", kazala je, na sebi svojstven način, slikarka.

Princeze na dvoru Petrovića
foto: Svetlana Mandić

I zaista joj svaka čast jer, kako reče, slikarka i kostimografkinja Olivera Eraković, nije bilo lako naslikati princeze, prenijeti njihovu energiju, posebnost. A Stanišić je to uspjela.

Eraković je uradila kostim Jelene Savojske, a pomoć su joj pružile kolege iz Narodnog muzeja Crne Gore koje su joj omogućile pristup arhivskim fotografijama i tako pomogli, kako je objasnila, da što vjerodostojnije uradi kostim.

Princeze na dvoru Petrovića
foto: Svetlana Mandić

"On je dosta bio inspirisan crnogorskom nošnjom po kroju, materijalu, pa čak i nekim bojama. Posebnog je vizuelnog utiska koji određuju kvalitetan materijal, komponovanje boja, kao i ukrasi srebrnog veza, nakita, kao i šešira ukrašenog nojevim perjem koji ukazuje na izvandrednu estetsku harmoniju. Svi ti materijali, kao što su brokat protkan srebrnim nitima, čipka, til sa floralnim motivima plišanog rada, svijetli tonovi, povezani sa strašću i ljepotom bordo boje, karakteristika su kostima koji kao da je stvoren da od Jelene napravi vilu koja naprosto izaziva divljenje“, kazala je Eraković.

Princeze na dvoru Petrovića
foto: Svetlana Mandić

Za istorijski dio projekta "Princeze na dvoru Petrovića", bila je zadužena Marina Korać, istoričarka kustos. Ona je na izložbi predstavila biografije Darinke, Olge, Milene, Zorke, Milice, Anastasije (Stane), Marije, Jelene, Ksenije i Vjere, a pomenula je i Anu i Sofiju.

"Crnogorske princeze su koristeći svoju ljepotu i visoku inteligenciju naslijeđenu od slavnih predaka, stvarale ideje i djela koje će postati 'svijetlo oružje' crnogorske diplomatije u visokim aristokratskim krugovima značajnih evropskih država“, kazala je Korać.

Izložbu je otvorio predsjednik Skupštine Opštine Nikšić, Nemanja Vuković, koji je kazao da je "ovo sjajna prilika da se podsjetimo i da iza svakog uspješnog muškarca, a naši knjaz Danilo i kralj Nikola to svakako jesu, stoji uspješna žena, poput knjeginje Darinke i kraljice Milene, kao i da u njihovom krilu odrastaju zor-đevojke".

Princeze na dvoru Petrovića
foto: Svetlana Mandić

Prisjetio se riječi čuvenog pisca Jovana Dučića: "Muškarci su hrabri pred smrću, a žene pred životom, muškarci pred drugim muškarcem, a žene pred celom sudbinom".

Princeze na dvoru Petrovića
foto: Svetlana Mandić

"Princeze sa dvora Petrovića životom su svjedočile ove znamenite Dučićeve riječi. Kao otmene, umne, vrijedne i kreativne žene, voljne i sposobne da svijet oko sebe mijenjaju nabolje, bile su i u rodu i u domu, i u Crnoj Gori i u inostranstvu - lijepo lice i najljepši portrert Crne Gore. Visprene, otresite i obrazovane, hrabre i direktne učesnice u političkom životu, osobe na čije se mišljenje moralo računati, naklonjene umjetnosti i humanitarnom radu, odlučne da društveni status iskoriste za opšte dobro - listom su ostavile značajan trag u istoriji svog, ali i drugih naroda, uz poneku tešku sudbinu i preranu smrt, čisto da nas podsjete da su i one samo ljudi", kazao je Vuković.

Organizatori izložbe su JU "Muzeji i galerije" i Opština Nikšić, a u sklopu projekta "Princeze na dvoru Petrovića", u saradnji sa predmetnim nastavnicima, pored toga što će učenici posjetiti izložbu, biće organizovane i radionice i praktričan rad, a za završnicu projekta planirana je izložba učeničkih likovnih radova (kostima) i literarnih konkurs na teme kojima se projekat bavi.

Bonus video: