Izložba “Brodovi u boci” u Zeti

Mašinski inžinjer Dragan Marković predstaviće danas svoja djela u maloj sali KIC-a, u 19 časova

854 pregleda 2 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Izložba “Brodovi u boci” čiji je autor dipl. mašinski inžinjer Dragan Marković iz Podgorice, biće otvorena večeras u Zeti, u Kulturno-informativnom centru “Zeta” u 19 časova.

Postavka predstavlja upravo brodove u boci koje Marković izrađuje od 1990. godine i biće dostupna posjetiocima u maloj sali KIC-a.

Iako su makete brodova u staklenim bocama poznate i popularne i kao umjetnine i kao suveniri, u Crnoj Gori ova praksa nije česta, pa se Marković godinama već ističe na tom polju. Do sada je napravio više od 40 modela brodova jedrenjaka, a proces nastanka, kazao je ranije, traje od tri do sedam mjeseci, u zavisnosti od toga koliko je brod opremljen, bogat, naoružan, s obzirom na to da posvećuje pažnju svim detaljima, bojama, zastavicama, muzama zaštitnicama broda.

“Riječ je o plovilima karakterističnim za period od XV do XIX vijeka. Izradom modela brodova u boci bavi se od 1990. godine i do sada je imao 12 samostalnih i više od 100 kolektivnih u Crnoj Gori i regionu”, navode iz KIC-a “Zeta”.

Bogatu kolekciju brodova u boci Dragana Markovića čine i brodovi Kolumba, Magelana, Matije Zmajevića, holandski brod princa Viljema, španski Orijente, ruski brod Goto predestinacija, kao i mnogi drugi.

Bonus video: