FIAT od 6. do 15. septembra, prijave u toku

Kao fuzija različitih oblika umjetnosti, FIAT je sa svojim autentičnim programom, publikom i atmosferom, jedan od najznačajnijih festivala jugoistočne Evrope

679 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Duško miljanić
Foto: Duško miljanić

Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2024. biće održan od šestog do 15. septembra u Podgorici, najavili su organizatori juče.

Oni su tom prilikom pozvali sve zainteresovane umjetnike/ce da svoje projekte i radove iz oblasti eksperimentalnog pozorišta, književnosti, vizuelnih umjetnosti, muzike, filma i kreativnih industrija prijave za učešće na festivalu.

Glavni program je takmičarskog karaktera, a međunarodni žiri će, kao i svake godine, dodijeliti četiri festivalske nagrade, među kojima je i ona za najbolju režiju koja nosi ime osnivača FIAT-a Slobodana Milatovića.

“Festival internacionalnog alternativnog teatra se uspješno realizuje već oko četiri decenije i, reagujući na dinamiku društvenih procesa, daje poseban pečat crnogorskoj kulturno-umjetničkoj sceni. Usljed napete geopolitičke situacije, kao i turbulentnih društveno-ekonomskih prilika na lokalnom nivou, festival se i ove godine suočava sa izazovom u vidu finansijske neizvjesnosti. Ovo je prilika i da pozovemo sve društveno odgovorne i druge zainteresovane kompanije, organizacije i udruženja, kao i institucije, da podrže ovogodišnji FIAT, jer u aktuelnim okolnostima umjetnost je posebno značajna, ako ne i neophodna, doza čovječnosti”, poručili su iz FIAT-a.

Autentična i istaknuta manifestacija kulture, kako u regionu, tako i u Evropi, decenijama već njeguje i širi duh alternative, bunta, urbanih i nesvakidašnjih umjetničkih izraza i glasova koji prkose (ne)kulturi kiča, komercijalizma i konzumerizma.

“Prepoznat kao fuzija različitih oblika umjetnosti, FIAT je sa svojim autentičnim programom, karakterističnom publikom i neposrednom atmosferom, jedan od najznačajnijih festivala jugoistočne Evrope”, dodali su organizatori.

Formulari za prijavljivanje za glavni takmičarski, kao i za prateći program, dostupan je na sajtu festivala www.fiat-montenegro.org do srijede 20. marta.

Bonus video: