Moda kao fenomen društva spektakla

Izložba radova Dimitrija Popovića biće otvorena sjutra u Zagrebu, a u junu u Milanu

5108 pregleda 0 komentar(a)
Iz ciklusa "Mit mode", Foto: Darko Bavoljak
Iz ciklusa "Mit mode", Foto: Darko Bavoljak

Izložba “Mit mode” eminentnog crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića, biće otvorena sjutra u Zagrebu u Hrvatskoj, u Meštrovićevom paviljonu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, gdje će biti dostupna do 26. februara.

Na otvaranju izložbe, kao što je publika i navikla kada je u pitanju ovaj multimedijalni umjetnik, biće izvedena dva performansa, i to “Ja jesam, koji jesam” art modela Josipa Joška Tešije i “Modni kavez” modne dizajnerke Branke Vučetić Atletić, oba inspirisana radovima koji čine postavku.

Popović
Popovićfoto: Luka Zeković

Ciklus radova naslovljen “Mit mode” bavi se pojmom mode kao jednim od najznačajnijih fenomena savremenog “društva spektakla”, kazao je autor. Izložbu čini četrdesetak radova - slika, crteža, objekata i instalacije koji su nastali u posljednje četiri godine tokom kojih je Popović istraživao temu mode i izazove koji proizlaze iz savremene modne industrije.

“U spektaklima vrhunske estetizacije i erotizacije, žensko se tijelo pojavljuje u dvostrukoj funkciji - pokazuje odjevni predmet i biva pokazano. Od prve biblijske žene, od stida zbog spoznaje nagosti i smokvinog lista koji skriva stidno mjesto njezine golotinje, dakle od Eve, pa do savremene manekenske zvijezde - mitologizira se fenomen odijevanja. Glavne karakteristike tog mita skrivanja tjelesne nagosti (premda se skriva da bi se istaklo) jesu inventivnost oblikovanja, dizajniranja odjevnih predmeta koji više nemaju isključivu utilitarnu svrhu. Tako u savremenoj modi tijelo postaje modno tijelo, događaj po sebi koji se u svom novom identitetu pojavljuje kao transformisano tijelo hiperidealizovane i dizajnirane nove stvarnosti”, obrazložio je Popović.

Dimitrije Popović
foto: Darko Bavoljak

On dodaje da novu stvarnost uslovljava rigoroznost postupaka da bi se ostvario željeni cilj.

“Tijelo se podvrgava režimu da bi postalo novi modni korpus. Koriguje se upotrebom liftinga, silikona, botoksa, filera, da bi svojim novim izgledom idealno korespondiralo s onim što ga pokazuje, dajući mu izgled žive skulpture. Tijelo postaje performativni oblik modnog korpusa”, dodao je Popović koji putem ovog ciklusa djela, na simboličan način, govori o mitu savremene mode.

Tekst za propratni katalog izložbe napisala je prof. modnog dizajna i estetike Petra Krpan koja je naglasila da Popović kroz svoje interdisciplinarne radove otvara nova pitanja o modi, tijelu i materijalnosti.

Dimitrije Popović
foto: Darko Bavoljak

“Fokus je na ženskom modnom tijelu kao fluidnom i metamorfnom entitetu koji je stalno u promjeni. Izvedbena umjetnost takođe ima svoje mjesto na otvaranju izložbe, gdje će biti izvedena dva performansa inspirisana radovima ciklusa ‘Mit mode’... Savršeno sjenčanje, karakteristično za rad Dimitrija Popovića, naglašava volumen, dok se upotrebom različitih boja: crvene i plave, autor igra emocijama gledaoca. Tijelo, često premreženo linijama i punim ispunima boje, djeluje u pokretu, u događaju. Tako Popović eksperimentiše razumijevanjem tijela kao slike u pokretu”, zapisala je ona, između ostalog.

Organizator izložbe je Muzej Mimara, a nakon Zagreba izložba “Mit mode” biće predstavljena i u gradu mode - Milanu, početkom juna tekuće godine.

Bonus video: