Fotografije braće Manaki

Izložba će biti otvorena večeras u galeriji “F 64” u Podgorici

2715 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Izložba fotografija “Braća Manaki” biće otvorena danas u Podgorici, u fotografskoj galeriji “F 64” u 19 časova. Izložba se organizuje u saradnji sa Državnim arhivom Republike Sjeverne Makedonije - posebno sa Gocetom Stojanovskim iz Arhiva Bitolj.

Milton i Janaki Manaki, poznatiji kao ‘braća Manaki’, bili su plodni fotografi i pioniri balkanske kinematografije. Rođeni u Avdeli, započeli su karijeru u obližnjem gradu Janini, 1898. godine, otvaranjem fotografskog studija. Braća Manaki nijesu bili samo studijski fotografi, jer je to bilo uobičajeno tokom njihovog života. Njihov senzibilitet za postavljanje kulisa, za pozorišna ali i za tehnička svojstva kamere, ostavio je jedinstvenu kolekciju koja je cijenjena zbog svojih umjetničkih, arhivskih i istorijskih svojstava koje posjeduje”, zapisao je Stojanovski.

On je podsjetio da su tokom svog života braća Manaki bili svjedoci vjerovatno najburnijih perioda istorije Balkana, što je rezultiralo u tome da njihov rad u Bitolju (i Plovdivu) postane bogato i raskošno nasljeđe u oblasti fotografije i kinematografije.

“Ovo je prva izložba u ovoj izlagačkoj godini, u kojoj ćemo realizovati ukupno njih deset. Predstaviće se autori iz različitih zemalja i Crne Gore i sigurni smo da će publika u trećoj godini našeg postojanja imati prilike da vidi veoma kvalitetne programe, što je i do sad bio slučaj”, najavljeno je iz “F 64”.

Bonus video: