Jubilej značajan za mnogo veće gradove u svijetu

Predstava "Kumovi", po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Božidara Đurovića premijerno će biti izvedena na dan kada Nikšićko pozorište obilježava 140 godina od prve predstave

1262 pregleda 45 reakcija 1 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Krsto Vulović
Scena iz predstave, Foto: Krsto Vulović

“Nikšićani sustopice za Cetinjanima. Ne dadu im baš da se sami kite lovorikama. Tako i treba”, objavio je “Glas Crnogorca” nakon što je u gradu pod Trebjesom 16. februara 1884. godine izvedena predstava “Slobodarka”, tragedija u pet činova Manojla Đorđevića Prizrenca.

Za jubilej vrijedan poštovanja i značajan ne samo za grad, nego i za državu, ovog 16. februara biće premijerno na sceni Nikšićkog pozorišta, ali i u Crnoj Gori, izvedena predstava “Kumovi”, koju je po tekstu Dušana Kovačevića režirao Božidar Đurović.

“Čast mi je što će Nikšićko pozorište izvesti moju dramu ‘Kumovi’ u režiji Boba Đurovića povodom vašeg jubileja - 140 godina godina postojanja i rada. Jubilej bi bio značajan za mnogo veće gradove u svijetu. 140 godina rada govori o velikoj posvećenosti i ljubavi građana Nikšića prema jednoj od najstarijih scenskih umjetnosti. Nadam se da ćemo proslaviti i 150 godina, a povodom ovogodišnjeg jubileja želim sve najbolje pozorišnom ansamblu, upravi i publici grada Nikšića”, napisao je Dušan Kovačević povodom premijere.

Kumovi
foto: Sandra Gardašević/ Promo

U predstavi igraju Hadži Nenad Maričić, Žana Gardašević Bulatović, Ivona Čović Jaćimović, Nikola Vasiljević i Pavle Bogojević. Scenografiju potpisuje Vesna Popović, kostime Marina Medenica i Margareta Šobot, a scenski pokret Jelena Simić. Za izbor muzike zaslužan je Bojan Bojanić, dok je numere otpjevao Pavle Bogojević.

“Očekujem da će naša predstava ‘Kumovi’, koja je veoma slojevita, pozorišno izazovna, duhovita, zahvaljujući prije svega glumačkoj ekipi, brzo uspostaviti tu usku stazu između publike i glumaca, jer bez publike mi nikada nismo sto odsto sigurni u ono što radimo na sceni”, kazao je prije nekoliko dana, na konferenciji za novinare, režiser Đurović.

Komad je, prema njegovim riječima, utemeljen u društvenoj zbilji i zbog toga je veoma značajan, ali i tragičan, a način kako je obrađen je komičan. Ta tragikomičnost, koja je u stvari rukopis Dušana Kovačevića, je ujedno i Đurovićev cjeloživotni pozorišni izazov - uraditi sve da se publika jednim okom smije, a drugim plače.

“Nadam se da smo se na suze navikli, na smijeh s vremena na vrijeme, kada je riječ o duševnoj ili duhovnoj radosti. Duboko sam uvjeren da će publika u ovoj predstavi uživati i da će tek kada napusti ovo divno pozorište, imati o čemu da razmišlja, nezavisno da li će im se predstava i do koje mjere svidjeti”, kazao je režiser.

Reprizno izvođenje predstave zakazano je za 17. februar u 20 časova.

Bonus video: