Sopstvena umjetnost kao arhiva

Samostalna izložba Anke Gardašević “Stvarnost sjećanja” biće otvorena sjutra u Podgorici

1657 pregleda 0 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Izložba “Stvarnost sjećanja”, akademske umjetnice Anke Gardašević, biće otvorena sjutra u Podgorici u galeriji “Art” u 19 časova.

Kustoskinja izložbe, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, u uvodnom tekstu kataloga zapisala je da postavka ukršta i sintetiše različite umjetničke prakse koje Anka Gardašević godinama sprovodi u skulpturi, fotografiji, videu, multimediji i scenografiji.

“Pristupajući sopstvenoj umjetničkoj produkciji kao arhivi, umjetnica ranije radove u kontekstu ove izložbe tretira kao materijal za dalje rekontekstualizacije i reinterpretacije. Arhiviranje, kao jedan od ključnih principa savremene umjetnosti, autorka upotrebljava sa idejom suočavanja sa svojim sjećanjima, prolaznošću, zaboravom, identitetom”, piše Karadžić.

Takvim postupkom Gardašević stvara ličnu umanjenu sliku svijeta koja je u stanju da oslobodi protok osjećaja i značenja u najrazličitijim pravcima, smatra Karadžić.

“Zbog toga izložba ‘Stvarnost sjećanja’ predstavlja uzbudljivu procesualnu aktivnost čiji se krajnji ishod ne može lako predvidjeti. Uključivanje više faktora u proces strukturiranja i gradnje postavke, kao što su rekombinovanje postojećih radova, prilagođavanje ambijentu galerije, kontrolisanje rasta biljaka, otvara polje kreativnog domena same izložbe koja se može, po savremenim teorijama kuratiranja, tretirati kao ‘najnovija forma umjetnosti’. Ako se na taj način, u smislu sveukupnosti, posmatra ‘Stvarnost sjećanja’, čini se opravdano uvesti pojam gesamkunstwerk u tumačenje izložbe”, ističe Karadžić i konstatuje da se postavka može shvatiti kao “totalno umjetničko djelo koje je nastalo ravnopravnom i naglašenom kolaboracijom više umjetnosti (fotografija, video, skulptura, muzika), dok je jasna granica između prostora-djela i prostora-gledaoca ukinuta”.

Izložba, u organizaciji JU Muzeji i galerije Podgorice, biće otvorena za posjetioce do 10. aprila.

Gardašević je rođena u Nikšiću, diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a trenutno je doktorantkinja na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, grupa Višemedijska umetnost. Studijski je, u okviru JFDP programa US State Department na Odsjeku za fotografiju Univerziteta Džordž Vašington, boravila u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Zaposlena je na Akademiji likovnih umjetnosti na Trebinju kao vanredna profesorica.

Bonus video: